„Ačkoliv některá média informovala už vloni na podzim, že Římskokatolická farnost Velehrad už dotaci z norských fondů obdržela, skutečnost je taková, že teprve začátkem května přišel na farní úřad dopis z Ministerstva financí České republiky, že dotace ve výši 655 398 euro nám byla skutečně přidělena,“ upřesnila Věra Homoláčová, která má na starosti stavební dozor nad rekonstrukcí baziliky.

Podle jejího vyjádření vypracovala farnost žádost o finanční injekci z norských fondů už v září roku 2006. Cestou Krajského úřadu Zlín byla zaslána na ministerstvo kultury, které k ní dalo kladné stanovisko a poslalo ji na ministerstvo financí. Teprve pak putovala žádost do Bruselu.

„Na vyrozumění, zda nám bude dotace přiřknuta, či ne, jsme čekali až do začátku letošního května,“ sdělila Slováckému deníku Homoláčová.

Momentálně je vypsáno výběrové řízení na veškeré stavební, konzervátorské a restaurátorské práce, které jsou naplánovány v prostorách hlavního oltáře a příčné lodi. „Náročné opravy ve zmíněné části baziliky začnou 7. července 2008, tedy následující den po cyrilometodějských oslavách v obci. Do té doby by měla být téměř dokončena rekonstrukce střech nad bočními kaplemi presbytáře,“ naznačila Homoláčová a dodala, že Zlínský kraj je k velehradské farnosti velice vstřícný. „Bez něj by rekonstrukce baziliky nemohla vůbec začít. Krajský úřad, který je hlavním partnerem projektu, přispěje na opravu presbytáře a transeptu téměř třemi miliony korun,“ pochvaluje si spolupráci s krajem Homoláčová.

S jejími slovy se ztotožnil také velehradský farář Petr Přádka. „Letos v únoru jsme podali žádost na třetí výzvu norských fondů. Zda byl náš projekt doporučen ministerstvem kultury k dalšímu projednávání na ministerstvu financí, bychom se měli dozvědět ve druhé polovině měsíce července,“ dodal Petr Přádka.

Již dříve uveřejněné texty na téma oprava velehradské baziliky naleznete vpravo nahoře v oddíle Související články