Po úspěšném získání statutu Kardiovaskulárního centra pro dospělé zažádá Baťova nemocnice v nejbližších dnech o statut Komplexního cerebrovaskulárního centra. To by mělo poskytovat neurologickou a neurochirurgickou péči na nejvyšším možném stupni.

„Do konce března odešleme žádost o zařazení mezi centra nejvyššího stupně cerebrovaskulární péče,“ informovala ve čtvrtek mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Pro získání statutu podle ní zdravotnické zařízení splňuje většinu podmínek, a to především v návaznosti na související obory. „Nutné bude dovybavit například neurochirurgii a radiodiagnostiku. Podle ministerstva bude také nutno do dvou let zřídit ještě speciální nové lůžkové rehabilitační kapacity,“ doplnila.

Záměr podporuje i zřizovatel nemocnice, kterým je Zlínský kraj.

Úroveň cerebrovaskulární péče hraje podle zlínského lékaře a předsedy místní lékařské komory Lubomíra Nečase zásadní roli při péči o pacienty postižené mozkovou příhodou. „Když člověk dostane mrtvici, musí se provést určitá opatření, a to velmi rychle,“ přiblížil. Včasný zásah a dostupná úroveň péče tak mohou ovlivnit následky či dokonce přežití pacienta. „Například o kardiaky je v kraji postaráno na velmi vysoké úrovni. Tito lidé mají dnes několikanásobně vyšší šanci na přežití než před lety,“ podotkl.

V celé republice se podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně očekává přidělení zhruba desíti až čtrnácti statutů nejvyššího možného stupně neurologické a neurochirurgické péče. „Mělo by tady tedy fungovat v průměru jedno komplexní centrum na asi milion obyvatel,“ vyčíslil. Takový poměr podle jeho slov odpovídá požadavkům Evropské unie.

Ještě více nemocnic obdrží statut druhého nejvyššího stupně péče, tedy takzvaného iktového centra. Zbytek zdravotnických zařízení zůstane v režimu ostatní cerebrovaskulár­ní péče.

„V současné době ale teprve sbíráme přihlášky nemocnic. Až po té se ve zdravotnických zařízeních rozjedou audity,“ ujasnil mluvčí. Mezi auditory se, stejně jako v předchozích případech přidělování statutů onkocenter či kardiocenter, objeví zástupci zdravotních pojišťoven, odborných společností a ministerstva.

INFOGRAFIKA
#nahled|https://g.denik.cz/1/1e/info_mrtvice_070310_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/1e/info_mrtvice_070310.jpg|Případy mrtvice v Česku#