Nyní už zástupci obce čekají jen na to, až kolaudační rozhodnutí nabude právní účinnosti a centrální herní plocha začne plnit svůj účel.

Iniciativa radních totiž zhruba před rokem narazila na nečekaný problém. V době, kdy chtěli radní nechat odstranit závady, zjistili, že firma Foltýn z Kroměříže, která byla realizátorem stavby, nemá k výrobě a instalaci vybavení dětských hřišť potřebný certifikát.

„Jednání z jejich strany bylo natolik komplikované, že dlouho nebylo jasné, kdy a jakým způsobem atrakce opraví. Situace byla natolik vážná, že už to vypadalo na soudní jednání,“ popsal potíže posledních měsíců starosta Bánova Zbyněk Král. Představitelé obce nakonec s firmou Foltýn ukončili spolupráci.

„Další vývoj věcí byl doslova unikátní. Vyřídili jsme si potřebné certifikáty a herní prvky jsme si opravili vlastními silami. Toto oprávnění je ale ryze dočasné, museli jsme se zavázat, že se jedná o výjimku a že podobné práce již v budoucnu vykonávat nebudeme,“ vysvětlila Marie Fremlová, místostarostka Bánova. Jak přiznala, potíže kolem dětského hřiště vyčerpaly ji i ostatní kolegy.

„Už chceme mít od této věci pokoj. O soudní vyřešení věci nebudeme usilovat a doufám, že se podobně zachová i dodavatelská firma,“ poznamenala místostarostka.

Vyjádření zástupce firmy Foltýn se bohužel sehnat nepodařilo. Ten sice mobilní hovor redaktora Slováckého deníku přijal, ovšem ihned poté, co se pracovník redakce představil, telefon beze slova zavěsil.

Největší radost z nového hřiště ale mají děti a jejich příbuzní. „Konečně bude mít obec kvalitně vybavenou dětskou plochu. V provozu už ale dávno mohlo hřiště být. Je mrzuté, že na spor ve finále stejně doplatili ti nejmenší,“ konstatovala Marie Pařízková, babička dvou malých dětí v předškolním věku.

Související článek:

Na spor mezi obcí a stavební firmou doplácejí děti

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZTÝDENÍKU SLOVÁCKÉ NOVINY

Chcete reagovat na uvedený článek? Pište nám e-mailem na adresu: oleg.kapinus@denik.cz