Ta při své první návštěvě pozoruhodné balkánské země před dvěma lety objevovala krásy severu a nedotčené přírody. Teď míří na jih.

„Skvělé je, jak je tam všechno levné. A turistů taky moc nepotkáte,“ popisuje mladá cestovatelka výhody dovolené v Albánii. „Balkán je láska. Má atmosféru a kouzlo,“ dodává s nadšením Monika Forethová. Neskutečná je podle ní i pohostinnost místních.

„Asi nikde vám nenabídnou čerstvě upečené pečivo jen tak na potkání,“ vzpomíná Monika Forethová na jeden ze svých zážitků. Poprvé jela na Balkán s dobrým kamarádem, letos se na cestu vydává přes východoevropskou vzdělávací a kulturní instituci. Doprovázet ji přitom budou další studenti z různých univerzit.

„Nejprve zamíříme na pobřeží k moři, kde se budu se učit surfovat,“ plánuje studentka, která se mimo jiné těší na testování albánského jídla a vína.

„Je to mnohem větší zážitek než v Chorvatsku nebo Itálii,“ tvrdí Monika Forethová. Ani tentokrát nebudou na programu chybět ani hory. Ty mladou cestovatelku totiž fascinují víc jak průzračné moře.

Osmnáctiletý Hradišťan Maxim Jilík na pěší cestě do Rijeky k Jaderskému moři.
Mladý Hradišťan zamířil pěšky do Rijeky k Jaderskému moři