Babice – Vrcholem gurmánství byl v sobotu odpoledne u babických Daňků první ročník Štrúdlování. Uspořádali jej tam v rámci koštů nejrůznějších dobrot našich babiček členové recesistického sdružení Baňa Babice s Lajblem z Kostelan nad Moravou, jehož členové se podílejí na organizování kulturních akcí v obci. S babickou Baňou udržují dlouholeté družební styky a tak se rozhodli pořádat netradiční akce. Třeba s názvem Baňa a Lajbl vaší a peče.
ŠTRÚDLOVÁNÍ. Členové babické Baně a kostelanského Lajblu si pochutnávali na několika druzích štrúdlů, které si napekli.
|
Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička
„Protože si členové obou spřátelených sdružení rádi na něčem dobrém pochutnají a také ochutnají netradiční dobroty, rozhodli jsme se uspořádat první ročník Štrúdlování. K němu nás navnadil nedávný košt metyjí, po němž se všichni olizovali až za ušima," šibalsky se usmívala Marie Šuranská, kronikářka babické Baně.
A tak se sobotní odpoledne stalo v Babicích šťastným dnem pro všechny milovníky štrúdlů. A nejen těch sladkých jablkových. Na své si přišli i ti, co jsou tak trochu závislí na mase. Na stolech se kromě klasických sladkých štrúdlových variantách objevily štrúdly slané, žampionové, se zelím a uzeným masem nebo s domácí klobásou.
„Raritou byl marcipánový štrúdl plněný hrozny, a to podle receptu televizního moderátora Ládi Hrušky. Dobré byly všechny, takže se po nich jen zaprášilo," vyprávěla plná nadšení Marie Šuranská.