Jedno takové stojí odstavené i na parkovišti vedle budovy Celní správy v ulici Průmyslová.

„Je tu velice málo míst na to, aby parkoviště sloužilo jako odstavné pro auta, která nejezdí. Zrovna na tomto parkovišti to není poprvé, co zde stojí vrak. Už tu pár takových aut, které označila i policie, bylo,“ stěžoval si jeden z obyvatel domu naproti parkoviště. Jeho slova potvrzuje i Jaroslav Ježo, velitel městských strážníků. „Lidé nám vraky hlásí, ale my tuto záležitost předáme na odbor dopravy městského úřadu. Letos nám občané nahlásili asi dvacet takových aut,“ řekl Ježo. Číslo to ale není konečné, protože o části vraků se přímo dozví až odbor dopravy, kam je také možné tyto vozidla nahlásit. Tam za letošní rok prozatím evidují 41 nepojízdných aut.

Poté, co se na úřadě dozvědí o možném vraku, musí prověřit, zda mohou vozidlo jako vrak charakterizovat. To znamená, že auto není trvale technicky nezpůsobilé k provozu, ale nemá státní poznávací značku, nebo je zjevně trvale technicky nezpůsobilé k provozu. „Jestliže vozidlo nemá registrační značku a je řádně uzamčeno, je zjištění, případně ověření majitele bez poškození vozidla nemožné. V případě, že je majitel znám a převezme písemnou výzvu, je vrak ve většině případů odstraněn majitelem,“ vysvětlil Dušan Pavlíček z odboru dopravy. V takovémto případě hradí likvidaci majitel. Stává se ale, že nelze majitele zjistit.

„V případě, že není zjištěn, zajistí likvidaci auta, po uplynutí zákonem stanovené dvouměsíční lhůty, bezplatně město Uherské Hradiště. V případě, že je majitel dohledán i dodatečně, je silniční správní úřad oprávněn udělit mu pokutu do výše 300 tisíc korun,“ doplnil podrobnosti Pavlíček.

V minulém roce evidovali na Městském úřadě v Uherském Hradišti sedmdesát vraků, od roku 2004 to dosud bylo dvě stě čtyřicet dva nepojízdných aut.

Jitka Cilečková