„Zájem o čerstvé mléko je, ale nedá se hovořit o velkých ziscích,“ povrdil Dušan Chovanec ze společnosti Tmléko, která provoz automatů zajišťuje.

V každém z těchto mléčných automatů se nachází dvousetlitrová nádoba.

„Denně se toho mléka v jednom automatu prodá zhruba 150 litrů,“ přiblížil Chovanec s tím, že provoz strojů není sice nijak ziskový, ale automaty si na sebe dokáží takříkajíc vydělat.

„Aby se dalo mluvit o nějakém větším zisku, muselo by se podle mého odhadu v každém automatu prodávat asi 200 litrů denně,“ přepočítával a zároveň doplnil, že automaty na mléko se bez problému osvědčily a firma i zákazníci jsou podle všeho spokojeni.

„Souvisí s tím i to, že jejich počet je vyvážený a dostačující,“ podotkl. Chovanec je také přesvědčen, že automatů již na území kraje přibývat nebude. „Výroba mléka tak akorát pokrývá ty stávající a víc ho není. Velké množství automatů by bylo zřejmě i na škodu,“ myslí si Chovanec.

O tom ví své i plně vytížený Pavel Zicháček, který pracuje pro Zemědělské obchodní družtvo Štípa, které má na starosti pět automatů na Zlínsku. „Mým hlavním úkolem je přivézt a doplnit mléko. Pak následuje čištění neboli sanitace. Mám na starosti také doplňování prázdných lahví a drobných mincí,“ popsal svou práci Zicháček a zdůraznil, že mléko se v automatech mění každý den. „Nesmí být v automatu déle než čtyřiadvacet hodin,“ dodal.

Svou práci považuje Zicháček za náročnou. „Ten okruh automatů, které mám na starosti, objedu přes den vlastně třikrát. Je to namáhavé,“ postěžoval si Zicháček, který je pověřen obsluhou pěti strojů.

K jednomu z nich, který se nachází u nákupního centra Čepkov ve Zlíně, chodí pravidelně nakupovat například Věra Zatloukalová. „Každý den se tady stavím pro půl litru mléka. Přijde mi lepší, než balené v obchodech,“ svěřila se. Navíc je to podle ní pohodlnější, než se mačkat mezi regály v obchodech.

Automaty na mléko tak své zákazníky mají, ovšem jak dlouho a jestli vůbec vydrží, se teprve uvidí.