„Automobily s výbušnou látkou parkují často v blízkosti obydlených zón. Navíc jsme před časem do poštovních schránek dostali brožurku, která informuje, jak se chovat v případě chemické havárie,“ vysvětlila původ svých obav Eva Mikešová.

Skupinka stěžovatelů se před několika dny setkala na tamní radnici s představiteli města. Jejich hlavním požadavkem bylo odstavování zásobovacích vozů, mířících do Statestrongu, mimo obydlené části Bojkovic. „Iniciátoři setkání navrhli několik míst, kde by automobily mohly parkovat. Ta však pro tento účel nejsou použitelná,“ poznamenala místostarostka Bojkovic Květoslava Ogrodníková.

Zástupci policie doporučili parkovat vozy s chemikáliemi přímo v objektu podniku. „Mimo to by vypuštění nebezpečných látek mělo být provedeno bezprostředně po příjezdu vozů do firmy,“ seznámila se stanoviskem strážců zákona jejich uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková. To však stěžovatele ani trochu neuklidnilo a protestují dál.

Navrhli jsme několik zón pro parkování zmiňovaných vozidel, ani ty však lidé z městského úřadu neschválili. Najmeme si právníka, který by nám měl pomoct problém řešit. Své stížnosti doručíme třeba i na Pražský hrad,“ varuje další Bojkovjan Jaroslav Stehlíček.

Těmi, kdo mírní obavy stěžujících si obyvatel, jsou zástupci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

„Kontroly bezpečnosti provozu a dodržování platných norem se v areálu firmy Statestrong provádí jednou ročně. Žádné závady tam ale doposud kontroloři nezjistili. Firma v Bojkovicích působí od roku 1999, její provozy jsou prakticky nové a velmi dobře zabezpečené. Pokud někdo argumentuje informacemi o 220 tunách uložených chemikálií, pak to ještě neznamená, že firma překračuje povolené limity v množství uložených látek,“ vysvětlil mluvčí krajského hasičského sboru Ivo Mitáček.

Jednatelé firmy Statestrong přislíbili, že své povinnosti, které souvisejí s provozem jejich podniku, rozhodně neporuší. „Nevíme, jakého cíle stěžovatelé dosáhli, ale naše společnost předá informace, týkající se požadavku zákazu parkování kamionů na území Bojkovic a dodržování příjezdových tras, našim dodavatelům,“ sdělil jednatel kritizovaného bojkovického podniku Petr Nevřiva.

Přečtěte si také:

Bojkovjany děsí chemička