Zjednodušení stavebního zákona by ve Zlínskím kraji uvítalo téměř 90 procent respondentů. Našli se však i zastánci zákona současně platného.

Například Zuzana Lapčíková, hudebnice a učitelka ze Zlínska ve své odpovědi pro Deník uvedla: „Považuji za správné, aby lidé dodržovali pravidla, chtějí-li zaplňovat prostor hmotou."

Naproti tomu ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec namítl: „Stávající stav, kdy stavebník mnoho měsíců získává desítky povolení a potvrzení, aby mohl začít stavět a přitom to může být blokováno či zdržováno je jednoznačně špatný."

Vedoucí projekce ze stavební firmy PURLIVE ze Zlína Aleš Kráčalík ze svých rozsáhlých zkušeností uvedl: „Stavební zákon a podklady potřebné pro vyřízení stavebního povolení jsou dle mého až zbytečně moc obsáhlé a naprostý laik není schopen všechny tyto věci obsáhnout. Za mou desetiletou praxi s vyřizováním stavebních povolení potřebných dokladů pro vydání stavebního povolení přibývá a to samozřejmě prodlužuje její samotné povolení. Proto jakékoliv urychlení a zjednodušení vnímám velice kladně." (mai)

Aktivisté často neúměrně prodlužují zahájení staveb

Valašsko – Stavební zákon by měl být jednodušší. Zejména co se týče získávání potřebných povolení například při stavbě rodinných domů. Naopak zachovaná by měla zůstat ochrana přírody či památek, nesmí se však zneužívat.

Tak by se daly ve stručnosti shrnout názory deseti oslovených respondentů Auditu Deníku na Valašsku na současnou podobu stavebního zákona. Většina se shodla na tom, že by měl být jednodušší, než je nyní.

„Rozhodně by měl být jednodušší, jednoznačnější. Stavební řízení by mělo být jednodušší a hlavně rychlejší. Měla by zde být určitá míra flexibility," míní například vedoucí občanské poradny Soňa Zelíková.

Co se týče občanských aktivistů, kteří připomínkují některé přípravy staveb nebo dokonce stavby z různých důvodů blokují, jejich vliv podle oslovených respondentů zcela omezit nelze.

„K velkým stavbám by měli mít možnost vyjádřit se všichni, koho se to týká," je přesvědčený vsetínský hudebník a textař Dušan Trličík.
Moc aktivistů by však neměla být neomezená.

„Občanští aktivisté jako neodborná veřejnost často komplikují a ztěžují průběh povolování staveb a neúměrně časově zpožďují jejich zahájení," poukázal jednatel Spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček.

Podle zdravotní sestry Petry Proksové by se mělo vždy přihlížet, ke konkrétní situaci a stavbě.

„Ochrana přírody či památek by měla být zachována, ale nelze souhlasit s některými aktivisty, kteří například brání stavbě cest," řekla.

Stížnosti by měli úředníci řešit co nejrychleji

Slovácko – Křeček, motýli a jiní živočichové blokují na Slovácku dopravní stavby. Především dálnici, která by pomohla dopravě v souměstí Staré Město – Uherské Hradiště – Kunovice. Region by se tak konečně připojil do republikové mapy rychlostních silnic. A právě v tomto případě jde o různé iniciativy a aktivisty

Osobnosti Slovácka se sice shodly na tom, že by stavební zákon měl být co nejjednodušší, ale ne všichni vidí problém v aktivistech, spíše naopak. Mnozí upozorňují na úřednický aparát, popřípadě na neschopnost osob, které hrají v projektech klíčovou roli.

„Zákon by měl být co nejjednodušší, musí však obsahovat jasná pravidla. Potenciální stížnosti proti stavbám jsou naprosto legitimní, ale musí být řešeny rychle, tak či onak," zmínil mnohdy dlouhotrvající schvalovací procesy ředitel uherskohradišťské základní školy UNESCO Jan Vorba.

Zapravdu mu v některých věcech dal i spisovatel a publicista Jiří Jilík, podle kterého stavbám nebrán stížnosti, ale neschopnost úředníků, kteří se s nimi nedokáží vypořádat.

Proti bránění činnosti aktivistů je ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti Michal Zetel. „Zjednodušení čehokoli je v tomto státě potřeba. Ale rozhodně nesmí dojít k omezení práv občanských aktivit stran stavebních řízení. Za žádnou cenu," zdůraznil šéf uherskohradišťské scény. (bm)

Ekologie zahrnuje i člověka, stížnosti ale mohou mít důvod, míní panelisté z Kroměřížska

Kroměřížsko – Region, který má s oddalováním například dopravních staveb velmi palčivou zkušenost: na Kroměřížsku už roky vázne výstavba rychlostní silnice z Hulína do Fryštáku a dál na Slovensko, která navíc měla pomoci holešovské průmyslové zóně.

Není proto divu, že panelisté Deníku si v otázce zjednodušení stavebního zákona (právě s ohledem na stížnosti aktivistů) často neberou servítky.

„Doporučuji takzvaným ekologům bránícím stavbě dálnic a obchvatů nastěhovat se do blízkosti současných dopravních tahů. Ekologie přece zahrnuje i člověka," poznamenává třeba ředitel Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži Jan Košárek.

A podobně laděnou odpověd nabízí také šéf kroměřížských městských sportovních zařízení Karel Holík.

„Jsem přesvědčen, že někdy i brouk musí ustoupit pokroku a racionálnímu myšlení," míní.

I tento problém má ovšem dvě strany, jak připomíná třeba bývalá kroměřížská starostka.

„Stavební zákon by měl být co nejjednodušší. Je ale třeba posuzovat důvod stížností. Pokud jsou opodstatněné, má se jimi občanská společnost zabývat," upozorňuje Daniela Hebnarová.

A kastelán kroměřížského zámku Martin Krčma dodává, že stavební zákon by měl být jednodušší hlavně směrem k občanovi. „Občanská společnost pak ale stojí na svobodném vyjádření protestu a vážení různorodých veřejných zájmů," uzavírá.

INDEX DENÍKU
Zákon by měl být co nejjednodušší. To si myslí 88 procent panelistů ze Zlínského kraje

Měl by být stavební zákon co nejjednodušší?

Odpovědi panelistů ze Slovácka

Bořek Žižlavský, 54 let, publicista a fotograf
NE. Jak a v čem. Obecně odpovědné nakládání s krajinou jako celkem není věcí jen majitele pozemku, ale věcí veřejnou. Smekám před Rakušany a Bavory.

Zuzana Hoffmannová, 39 let, ředitelka Diakonie ČCE – střediska CESTA UH
ANO i NE. Jsem pro každý krok směřující ke zjednodušení čehokoliv, co se týká státní správy. Na druhou stranu je třeba dát prostor aktivistům pro vyjádření jejich názoru. 

Ivo Frolec, 55 let, ředitel Slováckého muzea Uherské Hradiště a místostarosta UH
ANO. Občanské aktivity jsou sice důležitou součástí života společnosti, ale není možné např. bezdůvodně blokovat stavby, které jsou jednoznačně ve veřejném zájmu. 

Pavel Chabičovský, 37 let, OSVČ - dětský bavič a moderátor, pořadatel kulturních akcí, majitel společnosti zastupující známé umělce a umělecké soubory
ANO. Ale to by zájmy racionálně uvažující společnosti řádně musely chránit úřady. Ovšem úředníci nejsou dostatečně ohodnoceni a proto obecně na ně spoléhat nelze…

Radovan Jančář, 49 let, ředitel Knihovny BBB Uh. Hradiště
Stoprocentně. Viz problémy s rychlostní silnicí R55 v našem kraji.

Jiří Jilík, 72 let, důchodce
ANO i NE. Stavbám nebrání samy stížnosti, ale neschopnost úředníků, kteří se s nimi nedokáží vypořádat.

Antonín Mach, 48 let, ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti
Ano, už včera bylo pozdě.

Libor Plšek, 41 let, hudebník
ANO. Z praxe a od svých blízkých mám někdy tak neuvěřitelné příběhy, že tady to ANO chci podtrhnout!

Jan Vorba, 36 let, ředitel základní školy
ANO. Zákon by měl být co nejjednodušší, musí však obsahovat jasná pravidla. Potenciální stížnosti proti stavbám jsou naprosto legitimní, ale musí být řešeny rychle, tak či onak.

Michal Zetel, 36 let, ředitel Slováckého divadla Uherské Hradiště
ANO i NE. Zjednodušení čehokoli je v tomto státě potřeba. Ale rozhodně nesmí dojít k omezení práv občanských aktivit stran stavebních řízení. Za žádnou cenu.

SEZNAM VŠECH osobností ze Zlínského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE