Ten na poslední prosincové sobotní odpoledne připravil v útulném prostředí hospody Na Dolině 11. ročník ochutnávky hub ve sladkokyselém nálevu.

„Návštěvníci mohli ochutnat rekordních čtyřiapadesát vzorků konzervovaných hub, tedy o čtyři víc než loni," pochlubil se šéf salašského mykologického klubu Lubomír Šafraník.

Fajnšmekři obdivovali zajímavé vzorky hub ve sladkokyselém nálevu. Magnetem i unikátem byl vzorek konzervované bedly vysoké, kterou houbaři většinou nezavařují, ale připravují ji čerstvou a okmínovanou na oleji nebo ji obalují v trojobalu.

Šampionem koštu se stal se vzorkem konzervovaných suchohřibů Ladislav Pehal z Brna. Pomyslná stříbrná medaile zůstala na Salaši díky sterilovanému hřibu dubovém od Aleny Filípkové mladší. Třetí místo přiřkli návštěvníci konzervovaným václavkám salašské Jany Trubačíkové.

Z koštu konzervovaných hub si odnesl cenu za letos nejtěžšího nalezeného hřiba Stanislav Daněk mladší ze Salaše. Jeho úlovek, hřib smrkový, měl hmotnost 1270 gramů. Cena za prvního nalezeného hřiba v roce 2014 zůstala také na Salaši. Odnesla si ji Alena Filípková starší, která hřiba borového přinesla z lesa 28. dubna.

Členové klubu šíří houbařskou osvětu nejen výstavou a ochutnávkou hub ve sladkokyselém nálevu, ale také tradiční zářijovou svatováclavskou výstavou hub, při níž vysvětlují návštěvníkům možné záměny jedlých druhů za nejedlé a jedovaté.

„Ačkoliv letošní houbařská sezona byla pro mykology spíše zklamáním a nebyla pro ně příznivá ani na sklonku září, na VIII. ročníku výstavy hub se jich sešlo 170 druhů," referoval Lubomír Šafraník. Parádní houbové úlovky pomáhal Salašským třídit přední český mykolog Libor Tmej.

K výstavě konzervovaných hub patřil tradiční houbový guláš, připravený místopředsedkyní mykologického klubu Alenou Filípkovou. Ta v říjnu zvítězila v televizní kulinářské soutěži Prostřeno.

„V domácí kvalitě bez přidaných „éček" a umělých dochucovadel jsem připravila svým hostům polévku z domácí slepice, domácího králíka s hořčičnou omáčkou a život jsem jim osladila palačinkami s domácí ostružinovou omáčkou," odtajnila menu paní Alena.

A tady je recept Aleny Filípkové na houby ve sladkokyselém nálevu. Na něj je třeba 0,25 litru octa, 0,75 litru vody, 20 gramů soli, 65 gramů cukru, tři hřebíčky, 5 kusů nového koření, 15 kusů pepře a jedna lžička hořčičného semínka. Zmíněné ingredience se 5 minut povaří a jimi se houby zalejí a sterilizují.