VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Areál jízdy králů v Kunovicích žil premiérovým Gulášfestem

Prvního ročníku mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše s názvem Gulášfest Kunovice 2018 se v sobotu v Areálu tamní jízdy králů zúčastnilo devět tří až pětičlenných týmů. Osm jich bylo z Kunovic, jen Turanci přijeli ze Slovenska.

9.6.2018
SDÍLEJ:

V Kunovicích mělo premiéru vaření kotlíkového guláše soutěžními družstvy.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

Guláše na mnoho způsobů, turanský, královský, folklorní, mužácký, verbuňkový, maďarský, vítězný, karpatský pastevecký a lovecký, začala soutěžní družstva vařit úderem půl osmé hodiny ranní. Od startu bylo patrné, jak jsou jednotlivé týmy na soutěž připraveny, popřípadě jaké zkušenosti mají amatérští kuchtíci a kuchtičky z domova.

„Soutěžní týmy dostaly od pořadatelů TJ Sokol Kunovice kotlíky s kotlinou a poklicí, vařečku a výdejní naběračku, osm kilo hovězího masa a poloviční množství cibule. Naproti tomu družstva si musela zajistit otop pod kotel, nože, lžíce, ingredience, čisticí prostředky a pracovní oděvy,“ uvedla Monika Kandrnálová z hospodářsko-správního odboru města, která byla také pasována do role komisařky v šestičlenné jury.

Krátce po startu v měření kuchařského umění se již nad areálem linul dým, nikoliv proto, že by soutěžící připálili maso, ale z komínů kotlů. Všechny soutěžní týmy měly uvařeny guláše ještě před časovým limitem, tedy před tím, než hodiny na věži kunovického kostela ohlásily poledne.

Každý z komisařů posuzoval vzhled, barvu a vůni gulášů přímo u kotlů, ale rozhodující byla pro ně hustota a měkkost masa, ale hlavně finální chuť pokrmu. „Pro mě nebyla až tak rozhodující hustota guláše, ale zda v něm byla dobře provařená mouka. Důraz jsem položil na vzhled guláše i jeho chuť,“ prozradil kuchař Ondřej Kotačka, majitel společnosti Kuchyň Kotačka z Ostrožské Lhoty. Netajil se tím, že než se v sobotu ráno zhostil role porotce, nachystal snídani pro 30 svatebčanů a pro osmdesát lidí guláš a řízky.

„Náš tým s názvem Gulášci vařil kotlíkový guláš karpatského pastevce, a to podle receptu z kuchařské knihy spisovatelky Haliny Pawlowské. Je trochu odlišný od gulášů, které se tu dnes vařily. Guláš je stará pastevecká polévka, proto je řídký a konzistencí rozhodně nepřipomíná zahušťované české guláše,“ vysvětlil tiskový mluvčí kunovické radnice Zdeněk Kučera.

Výsledkem premiérového Gulášfestu Kunovice 2018 byla přehlídka opravdu mistrovských gulášů. Jury se shodla na tom, že soutěžící neponechali nic náhodě a dali do svých kulinářských dovedností maximum. „Odborná porota přisoudila prvenství kunovským házenkářkám za jejich lovecký guláš. Druhé místo patřilo kotlíkovému guláši karpatského pastevce, který uvařili Gulášci z Kunovic a třetí místo obsadili kunovští sokoli s královským gulášem.

Kotlíkový guláš karpatského pastevce
Suroviny: 750 gramů hovězího zadního masa nebo kližky, 500 gramů brambor, 2 červené a dvě zelené papriky, dvě cibule, čtyři rajčata, 50 g vepřového sádla, pět stroužků česneku, jedno deci bílého vína, lžíce mleté sladké papriky, lžíce mleté pálivé papriky, lžička majoránky a sůl.

Hrubě nakrájená cibule se osmahne na sádle, přidá se nakrájené maso, které se opeče a podlije vínem. Po 90 minutách se přidají nakrájené brambory, rajčata, papriky a vše se podlije vodou. Guláš není třeba moc míchat, a proto se musí dusit zvolna, aby se nepřipaloval. Krátce před dokončení se guláš okoření promnutou majoránkou. Podle druhu masa se vaří guláš 2 až 3 hodiny. K zahuštění se použijí brambory a zelenina, které se v kotlíku trochu rozvaří.

Autor: Zdeněk Skalička

9.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 25 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci v ostatní výrobě VEDOUCÍ VÝROBY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zodpovědnost za plynulý chod střediska 40-50 pracovníků, plánování výroby na denní a týdenní bázi, sledování výrobních termínů, kontrola plnění plánu. Znalost dřevoobráběcích nebo strojírenských technologií, technické myšlení, samostatnost, flexibilita, odpovědnost, pečlivost, bezúhonnost, ŘP sk. "B". Rozmanitá práce ve stabilním zázemí naší společnosti, možnost dalšího kariérního růstu a osobního rozvoje, firemní benefity, oběd zdarma. Kontakt telefonicky či e-mailem.. Pracoviště: Niveko s.r.o. - ub, Nivnická, č.p. 2716, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Tamara Šmídová, +420 730 898 602.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 16 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič, strojník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidič sk."C" vozu TATRA 815, obsluha smykového nakladače Bobcat S250, strojnický průkaz, kontakt pouze telefonicky.. Pracoviště: Jaroslav pavelka, Šlerkova, č.p. 1475, 686 04 Kunovice. Informace: Jaroslav Pavelka, +420 605 815 800.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů servisní technik (zámečník/elektrikář). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Servisní práce v ČR i po celé Evropě, odborná praxe výhodou, časová flexibilita, ochota cestovat, SŠ tech. směru, znalost NJ podmínkou, výhodou znalost AJ, ŘP "B", cestovní náhrady + diety v eurech. Pracoviště: Obchodní společnost kredit, spol. s r.o., 687 64 Horní Němčí. Informace: Viera Komoňová, .

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik 22 000 Kč

Technici dispečeři strojírenské výroby Plánovač/ka výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, ověřování dostupnosti materiálu a kapacit, tvorba a aktualizace výrob. plánu, plánování kapacit na jednot. výr. odděleních, včasné uvolňování zakázek do výroby, spolupráce s vedoucími jednot. oddělení výroby a s výdejem, kontrola tech. dokumentace, SŠ/VŠ vzdělání tech. směru, znalost AJ výhodou, praxe na dané pozici výhodou, uživ. znalost MS Office (IS Helios výhodou), tech. a anal. myšlení, akt. přístup k řešení problému, dobré komun. a prezent. dovednosti, zodpovědnost, preciznost, pozitivní myšlení a přístup, ochota dále se vzdělávat, čas. flexibilita, kontakt pouze e-mailem, pro více informací: http://www.evpudefence.com/cs/kariera.htm. Pracoviště: Evpú defence a.s. - pracoviště, Jaktáře, č.p. 1781, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Lucie Řezáčová, +420 572 557 542.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 22. června 2018

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

ilustrační foto

Revoluce na Moravě, vzniknou tři skupiny divize

Slovácko s Kadlecem zdolalo v přípravě Sereď

Těsně po návratu z kondičního soustředění se Slovácko představilo fanouškům v prvním přípravném zápase. Soupeřem svěřencům trenéra Korduly byl nováček nejvyšší slovenské soutěže ŠKF Sereď.

Počet cizinců v našem regionu roste. Přijíždějí za prací, ale i za zábavou

Stále více cizinců míří v posledních letech do našeho regionu. Někteří k nám zavítají pouze na dovolenou, jiní se zde usídlují natrvalo. Jedním z takových je například sympatický Angličan Andrew Napthine. Ten se na Slovácko přistěhoval už před pětadvaceti lety a s jednou přestávkou tam žije doposud.

Kráska z Peru, Austrálie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny C

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Hofmann se oženil na hradě Hněvín, Šimko měl obřad v kostele

Dva fotbalisté Slovácka, Stanislav Hofmann a Patrik Šimko, měli mimořádně našlapanou dovolenou. Oba se ženili. Zatímco stoper Stanislav Hofmann se oženil v letní pauze (9. 6.), tak u Patrika Šimka bylo všechno trošičku komplikovanější.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT