Slováckým aquaparkům se v zimě daří zejména díky bohaté nabídce vyžití ve volném čase. Obecně v zimním období mezi prosincem a březnem návštěvníci chodí plavat a bavit se do krytých prostor vodních center podstatně více než v jiném období roku. „Samozřejmě návštěvnost v tomto období je hodně ovlivňována i sněhovými podmínkami v nejbližším okolí. Pokud nejsou dobré podmínky pro lyžování, o to více lidí je u nás," komentuje situaci ředitel brodského aquaparku Vlastimil Šmíd. „Na jaře s oteplením návštěvnost klesá. Lidé více využívají kola, inline brusle nebo výlety do přírody," dodává. Nízkým počtem zákazníků netrpí ani aquapark v Uherském Hradišti. „Návštěvnost v listopadu a prosinci 2015 byla prozatím nejvyšší za celou dobu provozu aquaparku v těchto porovnávaných měsících," uvádí Ladislava Vydláková z oddělení marketingu hradišťského aquaparku.

Aqua aerobik i aqua školka

Návštěvníky do aquaparků lákají různé atrakce i klasické plavání. V Uherském Hradišti nabízejí nejdelší tobogany na Moravě, venkovní vyhřívaný bazén nebo wellness centrum. Kdo nechce jen relaxovat, může se aktivně zapojit do cvičení. Aquapark nabízí dvakrát týdně lekce aqua aerobiku, čtyřikrát týdně cvičení pro seniory a také sobotní aquaškolku. Vyzkoušet si návštěvníci mohou i lodičky nebo aquazorbing. Zima ale patří zejména saunování. „Ve středy nabízíme dopolední dětské saunování pro děti a maminky, dále pro seniory, pondělní wellness pro ženy nebo saunové ceremoniály," uvádí Ladislava Vydláková. I v Brodě cílí na vyznavače saunování.

„Při ceremoniálech dělají naši animátoři zákazníkům doslova divadlo ve speciálních kostýmech. K tomu podávají různé ovoce nebo čaje," vysvětluje Vlastimil Šmíd. „Velkou oblibou je v poslední době i cvičení, které nenabízí nikdo široko daleko. Jedná se o ježdění na aquabike, tedy vodních kolech," láká ředitel brodského aquaparku i na bazénové aktivity.

Máte radi saunu? Nepropásněte poslední pátek v lednu

Aquaparky připravují i nepravidelné akce. Za zmínku stojí dětská party se saunováním nebo saunová profi show v Uherském Brodě. Obě akce jsou naplánované na pátek 29. ledna. „Pro děti se v sauně chystají pohádky. U bazénu se budou konat soutěže nebo třeba malování na obličej. Máme pro ně také zvýhodněný vstup za 1 korunu za samé jedničky. Saunovou profi show pořádají animátoři, kteří se účastní i mistrovství světa v saunových ceremoniálech. Dále v únoru nabízíme třeba Valentýnské plavání," popisuje Vlastimil Šmíd.

V Hradišti na svátek zamilovaných chystají koupání při svíčkách nebo romantické párové masáže. Aquapark nezapomíná ani na vyznavače nudismu. „Příznivcům koupání bez plavek je určena akce Slovácký večer naturistů, která se bude konat 13. února. V dubnu připravujeme školení cvičitelů vodního aerobiku," doplňuje výčet Ladislava Vydláková.

Novinky pro zákazníky

Aby si návštěvnost udržely, nezapomínají aquaparky v roce 2016 ani na pohodlí návštěvníků. V Uherském Hradišti se chystají na rozšíření svých služeb o nové wellness procedury v podobě lázeňské vany s technologií Microsilk nebo hydromasáž chodidel Kneippův chodník. V Uherském Brodu v loňském roce provedli několik rekonstrukcí a chystají se na další. „Chceme realizovat zajímavou novinku přímo v bazénové hale. Tuto věc zatím neprozradím, ale bude ojedinělá. Myslím, že v této podobě zatím není v České republice realizovaná," říká tajemně ředitel brodského aquaparku. Vodní centra se zaměřují i na detaily, kterých si návštěvník všímá. „Téměř každý rok vytváříme nějaké novinky či rekonstrukce. Návštěvníci si totiž chtějí opravdu odpočinout a relaxovat. Jsou ochotni si i připlatit, ale za solidní a lepší služby. Hodně si všímají i celkové čistoty nebo komfortní teploty," dodává Šmíd.

KATEŘINA PRAISOVÁ