„V rámci přípravy rekonstrukce a stavby aquaparku byly odstraněny objekty šaten, venkovního WC, strojovny a zázemí minigolfu,“ popsal zásadní změny Vlastimil Skála ze společnosti Aquapark Uherské Hradiště.

Stavební práce nejsou jednoduché. Například střecha starých šaten byla zhotovená z eternitu, který obsahuje nebezpečnou látku azbest. „Z tohoto důvodu musela firma, která tyto práce prováděla, postupovat při demontáži střechy dle předpisů o nakládání s nebezpečnými odpady. Pracovníci museli mít speciální obleky a roušky,“ informoval Skála.

Po vybourání nevyhovujících staveb začne samotná stavba aquaparku. Zatím však není jasné, která firma ji bude provádět. „O výběrové řízení na dodavatele stavby byl poměrně velký zájem. Konkrétní údaje ovšem není možné sdělit, neboť výběrové řízení dosud nebylo ukončeno a členové komise jsou vázáni mlčenlivostí,“ vysvětlil vedoucího ekonomického odboru Městského úřadu Uherské Hradiště Vladimír Moštěk.

O nejvhodnější nabídce by mohlo být rozhodnuto do konce září. „Poté bude nutné dodržet zákonné odvolací lhůty a následně bude uzavřena smlouva. Neodvolá-li se některý z neúspěšných uchazečů, stavba může být zahájena po podpisu smlouvy,“ řekl Moštěk.

Skála si přesto myslí, že za rok už bude koupaliště otevřeno. „Termín dokončení celé této investiční akce je závislý na datu zahájení výstavby. V současné době lze předpokládat, že koupání v nově rekonstruovaném areálu v létě 2010 je reálné.“

Na nový aquapark se těší i obyvatelé Uherského Hradiště. „Koupaliště a hlavně krytý bazén v Uherském Hradišti mně chybí už proto, že studuji fakultu sportovních studií a postrádám možnost tréninku v plavání. Doufám, že aquapark otevřou co nejdřív a bude cenově dostupný studentům,“ prohlásila třiadvacetiletá Martina Kolajová.

Aquapark bude financován z prostředků města. „Pro financování kapitálových výdajů města v roce 2010, mezi které bude patřit i aquapark, je nyní vypsáno výběrové řízení na poskytnutí úvěru. Podíl nákladů hrazených z úvěru dosud není určen, neboť může být stanoven až po schválení celého rozpočtu na příští rok v zastupitelstvu města,“ informoval Moštěk.

Proto podle něj ještě není možné říci konečnou částku, která bude na rekonstrukci aquaparku potřeba. „Je však možné očekávat, že cena díla včetně projektové dokumentace, stavebního dozoru, dozoru bezpečnosti práce a podobně by se mohla pohybovat kolem dvě stě padesáti milionů korun,“ dodal Moštěk.

Z původního koupaliště bude zachován jen velký padesátimetrový bazén, který bude rozdělen příčně na dvě části. „V jedné polovině bude šest plaveckých drah, druhá polovina pak bude zaměřena na atrakce. V místech zbylých venkovních bazénů, které budou zrušeny, bude vybudován nový dětský bazének s atrakcemi, občerstvení a zázemí technologie na úpravu vody,“ doplnil Skála.

Jitka Cilečková

Čtěte více: Související články