„U slivovice jsem měl určité ambice, ale vítězství meruňkovice mě překvapilo. Jsem za to ale velmi šťastný,“ prozradil Slováckému deníku vítěz s diplomy v ruce. Poslední hodnocenou kategorii hruškovic vyhrál destilát Rudolfa Jelínka z roku 2011.

Do devátého ročníku akce se přihlásili soutěžící 199 vzorků pálenek z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek a ostatního ovoce. Výjimkou nebyli ani destiláty z bezu, Zubrovka nebo borovička.

„Vypálit se dá skoro všechno. Já připravuji destilát například dýní nebo i česneku,“ nabízel k ochutnání svůj výtvor člen degustační komise Josef Berka. On byl také jedním z příznivců vítězné slivovice Antonína Zpěváka.

„Vybírali jsme ji spolu, tak musí být dobrá,“ zasmál se Josef Borek. Většina vzorků byla z blízkého okolí Uherského Hradiště, několik jich však doputovalo také ze vzdálenějších míst, třeba slivovice Jozefa Čižmára z Hradce Králové.