Jeho strana ve Zlínském kraji zvítězila s více než 19 procenty. Pomýšlela však na více.

Jaká jste měl očekávání?

Chtěl jsem dosáhnout lepšího výsledku než v roce 2010. Má očekávání se tak nesplnila. Tehdy jsme měli více než jednadvacet procent, nyní jen přes devatenáct. Ztratili jsme tak kvůli tomu mandát, ze čtyř máme už jen tři.

V čem vidíte příčinu?

Částečně je to způsobené fenoménem ANO a osobou pana Babiše, a to celorepublikově. Jinak jsem očekával posílení lidovců oproti roku 2010, a to se vyplnilo. Polepšili si o dva procentní body. Ztrátu jednoho našeho mandátu jinak přičítám úspěchu hnutí Úsvit přímé demokracie T. Okamury, který tu byl daleko úspěšnější než celorepublikově.

Jak zpětně hodnotíte vaši předvolební kampaň? Byla dobře zvolená?

Právě její nastavení jsme trošku kritizovali, protože byla především centrálně řízená, a to jak z hlediska financování, billboardů, tak i dalších věcí. Měli jsme rozpočet více než 1,2 milionu korun. Na základě rozhodnutí krajského volebního týmu jsme se rozhodli pro kontaktní kampaň. Ta byla v pořádku, nicméně nestačila zřejmě představit naše kandidáty z jednotlivých měst a obcí Zlínského kraje. V porovnání třeba s lidovci, ti vsadili pouze na pana Benešíka, lídra, který byl nalepený na každém rožku. ANO zase mělo plošnou reklamu postavenou na panu Babišovi. Těžko hodnotit tu naši, to musí a měl by analyzovat ústřední volební tým z Lidového domu.

Jak vnímáte osobnost Andreje Babiše?

Mám osobní výhrady vůči němu a vůči jeho politickému hnutí, jak vzniklo a že není programové. Nebylo založeno na programech či myšlenkách, ale spíše na osobnostech. Je vidět, že jeho marketingová kampaň se však osvědčila. Dostal důvěru voličů, takže v rámci Poslanecké sněmovny bude hrát významnou roli. Otázkou je, zda coby možná úspěšný podnikatel bude i úspěšný politik.

Mnozí tipují předčasné volby, jak to vidíte vy?

Uvidíme, zda pan Babiš překousne některou vyhraněnost, kterou má, a bude se snažit, aby vznikla smysluplná vláda, protože bez hnutí ANO těžko nějaká vláda vznikne. Jinak bychom se řítili k předčasným volbám, což si už Česká republika nezaslouží.

Někdejší váš největší politický protivník, ODS, nezískal žádný mandát ve Zlínském kraji… Jste rád?

Pravicové hlasy se převedly k ANO. ODS nemá žádný mandát, což se nikdy nestalo. Pak je tu ale Úsvit, který zastoupil Věci veřejné a získal jeden. Právě na úkor Úsvitu jsme my ten náš jeden ztratili. Možná nespokojení naši voliči přešli k ANO.

Bude podle vás na základě výsledků jednoduché, či naopak složité sestavit vládu?

Jak jsem už řekl, výsledky nás neuspokojily z důvodu ztráty mandátu. Na druhou stranu, těch sedm stran, které mandáty získaly, avizovaly dopředu, že bude docela složité sestavit funkční a stabilní vládu. Další věcí je otázka těch nových uskupení, která se dostala do parlamentu. Nikdo asi nepředpokládal, že se získají tolik mandátů.