Chystáte letos na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek nějaké novinky?

Jelikož každým rokem přijíždí na tuto akci stále více návštěvníků, snažíme se je dostat z přelidněného centra města do jiných částí Uherského Hradiště. Tou zásadní novinkou tedy bude zapojení Rochus parku, který spojí Vinohradskou ulici s ostatními částmi města. Lidé budou mít blíže jak k mařatickým vinohradům, tak k samotnému vínu. Mimo jiné se také přesune prezentace mikroregionu Východní Slovácko z Justičního paláce, který je v rekonstrukci, na Mariánské náměstí.

Vím, že se to dělá těžce, ale přesto, jaký počet návštěvníků byste letos tipoval?

Nerad dělám takové prognózy, ale odhaduji, že návštěvnost bude podobná loňskému roku. Nejvíce lidí přijede určitě v sobotu, v průběhu celého víkendu se zde většinou protočí kolem 50 tisíc lidí. V tomto konečném součtu jsou zahrnuti jak účinkující, kterým musí město poskytnout zázemí, tak samotné publikum. Vzhledem k tak vysokému počtu osob jsme se letos rozhodli posílit velkokapacitní WC, které lidé najdou za budovou Reduty.

Jako organizátor budete Slavnosti vína připravovat podesáté. Čeho se před samotným zahájením nejvíce obáváte?

Je toho opravdu hodně – zda budeme mít dobré ozvučení, jestli jsou všichni organizátoři na svých místech a v neposlední řadě také toho, aby nám na náměstí nevypadl proud. Největší strach mám ale každoročně ze špatného počasí. Naštěstí máme již zkušenosti z minulých let a víme, že lidé přijdou i za deště. Naší prioritou je zajistit, aby zůstali v suchu hlavně účinkující a aby program proběhl tak, jak má.

Dokážou vás přípravy na tuto akci ještě něčím překvapit nebo je již vnímáte jako rutinu?

Slavnosti vína určitě nelze považovat za rutinní záležitost. Při jejich přípravě já i ostatní, kteří se na jejich přípravě podílí, komunikujeme s mnoha lidmi, bez kterých si Slavnosti už v takové podobě, v jaké je nyní známe, ani neumíme představit. Jediné, co vím, je, že se mohu na své lidi z Klubu kultury plně spolehnout.

FOŤTE Slovácké slavnosti vína a VYHRAJTE

Vypresují vinný mošt, našlapou zelí nebo vyrobí strašáka do pole i do vinohraduBrány areálu Parku Rochus se letos poprvé otevřou 
v rámci slavností vína. Stane se tak v sobotu ve 14 hodin. Zájemci budou moct nahlédnout do expozic a zažít, vyzkoušet či ochutnat vybrané části tradiční lidové kultury. „Nastrouháme a našlapeme zelí do škopku, navaříme povidel, vypresujeme vinný mošt, vyrobíme strašáka na pole a do vinohradu a budeme i malovat na sklo. K tomu všemu nemůže chybět pohárek dobrého vína a slovácká písnička," zvou na Rochus pořadatelé.

S cimbálem, v pořadu s názvem Vínečko, ne voda, který začne v 15 hodin, si přijdou zazpívat mužské sbory z blízkého i vzdálenějšího okolí. 
A komu by to nestačilo, může po ukončení pořadu až do 18 hodin pokračovat ve zpěvu 
s hudebním uskupením DUO GRAŽ, jež se skládá z Lubomíra Graffeho a Jaromíry Žižky.

Komu se na Rochus nebude chtít šlapat pěšky či na kole, může se svézt vláčkem z Palackého náměstí, v sobotu se zastávkou ve Slovácké tržnici a Vinohradské ulici. (poh)