„Mně samotnému se častější střídání kněží ve farnostech příliš nelíbí. Pokud jsou spokojení jak oni, tak místní věřící, měli by podle mého zůstat v obci třeba celý život. Co si pamatuji za mého dětství, znali jsme se s naším panem farářem od mládí a žil tam až do smrti. Všem obyvatelům včetně těch, co příliš často kostel nenavštěvovali, přirostl k srdci a znali jsme jej dobře jak my, tak znal dobře i on nás. Takové vazby se častým střídáním naruší, což je škoda," poznamenal Březovjan Robert Provodovský. Právě z Březové po pouhých třech letech působení odchází do Vsetína František Pěnčík, kde bude působit jako výpomocný duchovní. Na jeho místo má přijít Pavel Vágner, jenž dosud sloužil ve farnosti v Brodku u Prostějova, kam zamíří Pavel Šíra z Brodku u Přerova. Tam byl přidělen vystudovaný teolog z Říma Tomáš Klíč.

„Změnu zaznamená také Strání. Tamní dosavadní kněz Jan Hrudík odchází do Bystřice pod Hostýnem a Vítonic, kde farář Stanislav Jordán zůstává vzhledem ke svému věku (narozen 1937) v Bystřici jako výpomocný duchovní. Do Strání nově přichází P. Jan Surowczyk, který má za sebou sabatický rok – období, kdy je zproštěn závazků v duchovní správě, aby se mohl věnovat například studiu," upřesnil další změny v uherskobrodském děkanátu mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. Také ve Strání byli se službami odcházejícího duchovního nad míru spokojeni. „Bereme jeho přesun tak, jak rozhodlo Arcibiskuptví olomoucké. Nejsme z něj nadšeni, ale respektujeme personální změny arcibiskupství, pro něž měli v Olomouci jistě dobré důvody," odmítl hodnotit kroky církve místostarosta Strání Antonín Reňák.

Největší kolotoč výměn však strhl odchod děkana uherskohradišťského děkanátu Jana Turka. Na jeho místo totiž nastoupí farář z Bílovic a Březolup Josef Říha, jehož vystřídá Jindřich Peřina z Vizovic. Do Vizovic se pro změnu stěhuje Josef Rosenberg z Litovle, kterého nahradí farář Miroslav Bambuch. Právě na Bambuchovo působiště do Kněždubu totiž přichází Jan Turko, čímž se kruh uzavírá. „Pět let jsem působil v Bílovicích než jsem se dostal do Uherského Hradiště, ale předtím jsem sloužil jako děkan již v kroměřížské farnosti celých 21 let. Svůj přesun vnímám jako vyjádření poslušnosti vůči přáním biskupa. Na svůj pokročilý věk jsem byl spokojený s dosavadním působištěm v Bílovicích, nicméně přesun a nárůst odpovědnosti neodmítám. Beru jej jako svoji povinnost," poznamenal šestapadesátiletý Josef Říha.

Přes nevoli věřících, zastupitelů obcí či samotných farářů a farností musí se změnami ve farnostech počítat všichni. Podle slov Jana Turka jsou dány koncepcí Arcibiskupství olomouckého. „Přesuny nejsou určovány podle délky působení kněží, ale podle plánování arcibiskupství. Podle potřeb jsou faráři přesouváni nezávisle na tom, jak dobře slouží nebo jak dlouho slouží," doplnil k výměnám. O nich nakonec rozhoduje vždy arcibiskup Jan Graubner.

Související 

Páter Turko se loučil s věřícími v Hradišti také požehnáním před kostelem

Páter Jan Turko odslouží dnes v Hradišti svou poslední mši

Páter Ján Turko v Hradišti končí. Přesunuli ho do Kněždubu, rodiště Jože Uprky