Do skanzenu nad Uherským Hradištěm jich na program Adventní čas je tady zas dorazilo několik stovek a rozhodně se nenudili.

„Zaujalo mě předení na kolovrátku, to už se jen tak nevidí. A hodně mi chutnalo kysané zelí,“ nechala se slyšet Alena Málková.

Nejen jí vysvětloval, jak kysané zelí v kameninovém hrnci správně uchovávat, Zdeněk Vaculík ze Starého Města.

„Rok tam zelí bez problémů vydrží, jednou jsem ho tam měl dokonce dva roky. Vždycky musíte zelí rychle nabrat a hrnec hned zavřít. A nejdůležitější je mít ve žlábku stále vodu, aby se do hrnce nedostal kyslík, jinak vám zelí zhnědne a můžete ho vyhodit,“ radil vítěz několika soutěží.

Umělé kluziště na nádvoří Jezitské koleje v Uherském Hradišti.
Hokejový Quasimodo a starosta na zádech. Jak se bruslí na umělém kluzišti?

V sobotu si všichni pochvalovali parádní počasí. Sníh, který byl všude, kam oko dohlédlo, a svítící sluníčko jasně převyšovaly občasné nárazy severního vánku.

„Po několik akcích se nám počasí mimořádně vydařilo. K této předvánoční akci sníh patří a je nádherné, že to tak vyšlo,“ mnul si ruce ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek.

„Dnes si ukazujeme věci spojené a adventem, s obcházkami, které se konaly. Takže jsou tady Mikuláš s andělem a čerty nebo Lucky. Lidé mohli zhlédnout, což už dnes běžně k vidění není, jako třeba draní peří, předení na kolovratu, přípravu štědrovečerních oplatků, řezbářské práce a další,“ vypočítal Jan Blahůšek.

Na své si přišly také chuťové buňky návštěvníků. Ti se mohli u poslouchání vánočních koled v podání souboru Omladinka a hudecké sestavy CM Lintava zahřát slivovicí a svařákem nebo dalšími teplými nápoji, jejich žaludky jistě potěšilo čerstvé vánoční cukroví či buchty, děti si zase smlsly na perníčcích, které si předtím samy nazdobily.

Na program Adventní čas je tady zas naváže o víkendu 16. a 17. prosince pořad Radostná novina, který představí období od Štědrého dne do Tří králů.

„Nebude chybět ukázka štědrovečerní tabule, věštění nebo příprava kapra,“ pozval návštěvníky Jan Blahůšek. Na Štěpána se pak na Rochusu sejdou příznivci CM Burčáci při Štěpánském koledování. (ms)

Hradišťrský vánoční strom roku 2017 dostal jméno Štěpán Šiška.
Už svítí! Hradišťský vánoční strom se jmenuje Štěpán Šiška