Hradišťský aquapark uvidí souboj Zekona s hokejisty Zlína

Kdy: dnes od 14 hodin

Kde: Aquapark Uherské Hradiště

Páteční odpoledne bude v letním Aquaparku Uherské Hradiště patřit všem fanouškům a obdivovatelům zlínského hokeje, ženského fotbalového klubu 1. FC Slovácko a siláckých výkonů Železného Zekona.

„Sportovně-zábavný program zahájí od 14 hodin svojí jedinečnou show Železný Zekon. Legendární silák představí řadu ze svých neuvěřitelných a dech beroucích vystoupení, okořeněných vtipnými průpovídkami a humornými zážitky. Hodinu poté změří se Zekonem své síly i samotní zlínští hokejisté. Příjemným zpestřením bude jistě příjezd Kisspatroly s přímými vstupy do vysílání Kiss Radia Publikum," nechala se slyšet Ladislava Vydláková, marketingová pracovnice hradišťského aquaparku.

Od 15.30 hodin odstartují exhibiční zápasy hokejistů PSG Zlín a fotbalistek 1. FC Slovácko v nohejbale a plážovém volejbale. Autogramiáda přítomných sportovců je naplánována na 17 hodin.

Dámám bude předcvičovat slovenský lektor

Kdy: sobota od 9 hodin

Kde: Amfík Bukovina v Popovicích

Pestrá nabídka cvičebních programů a doprovodných aktivit je hlavní devízou čtvrtého ročníku open air akce pro ženy příznačně nazvané FitDenDam. Den plný cvičení v popovickém Amfíku Bukovina pořádají tuto sobotu od 9 do 18 hodin.

Účastnice se budou moci zapojit do cvičení power jógy, pilates, taj chi, slimboxu, total body, aerodance a dalších stylů. K vyzkoušení bude k dispozici závěsný posilovací systém TRX, stroj na Krank cycling či plošina Vibrostation. „Naše návštěvnice si často přály účast předcvičovatele mužského pohlaví. Letos se tedy našeho FitDenDam zúčastní výborný slovenský lektor Milan Ondruš," uvedla jedna z organizátorek akce Zdeňka Šlosarová.

Kromě cvičení mohou návštěvnice využít služeb přítomného výživového poradce, vyzkoušet kosmetiku nebo se protáhnout v lanovém centru. Je možné i poobědvat. Více informací na www.amfikbukovina.cz.

Sklárny v Květné nabídnou sklo „za hubičku"

Kdy: sobota od 8 hodin

Kde: sklárny v Květné

Kvalitní sklo za symbolickou cenu budete moci tuto sobotu nakoupit ve sklárnách v Květné. Tradiční den otevřených dveří tam uspořádají od 8 do 13 hodin.

Třeba skleničky dostanete už od desíti korun za kus, vyberete si ale i z dalšího širokého sortimentu mís, váz, svícnů či kalichů na víno. Kromě toho je připravena prohlídka klasické ruční výroby skla, jejíž technologie se od založení provozu v roce 1794 hrabětem Lichtensteinem nezměnila.

„S 219letou tradicí jsme nejstarší fungující sklárnou na území České republiky. Levné sklo ze supermarketu se nemůže s našimi výrobky kvalitativně vůbec poměřovat," uvedl ředitel sklárny Marek Mikláš. Koho v sobotu omrzí prohlídka foukání, broušení, malování či leptání skla, může sledovat start horkovzdušného balonu nebo vzít děti na atrakce včetně koní.

V Bystřičce začíná country festival Starý dobrý western

Kdy: pátek a sobota 2. a 3. srpna

Kde: areál letního kina v Bystřičce, Vsetínsko

Dnes odpoledne začíná v Bystřičce na Vsetínsku patnáctý ročník country festivalu Starý dobrý western. Během dvou dnů se divákům na dvou hudebních scénách představí pětadvacet kapel. Vedle známých českých interpretů přijedou hudební hosté také ze Slovenska, Polska a USA.

Páteční program se bude odehrávat na scéně v letním kině. „Program začíná již v šestnáct hodin. Mimo jiné vystoupí také Naďa Urbánková s kapelou Bokomara," prozradil Martin Kožich, dramaturg festivalu. První festivalový den uzavře tradiční country bál pod širým nebem.

V sobotu ožijí obě festivalové scény letní kino i scéna U Mokrošů. Představí se známá kapela K.T.O. nebo známý hudebník Ivan Mládek se svým Banjo Bandem. Vystoupí také americký zpěvák Ray Scott s kapelou Lonestar Band, dvojnásobní držitelé ceny Akademie populární hudby Anděl skupina Žamboši, slovenské kapely The Colt a Neznámi či Robert Křesťan s kapelou Druhá Tráva, která doprovodí dalšího amerického hosta, hráče na foukací harmoniky Charlieho McCoye. Vyvrcholením sobotního galaprogramu bude koncert Petra Spáleného s kapelou Apollo Band. Bohatý program navíc doplní doprovodná vystoupení ve stylu country & western. Pro rodiny s dětmi je připraven dětský koutek.

Závod Zavolej mi do klubu odstartuje v sobotu v Karolince

Kdy: sobota

Kde: restaurace Sklář v Karolince

Sudy piva, láhve slivovice a poháry čekají na účastníky závodu cykloamatérů Zavolej mi do klubu v Karolince. Patnáctý ročník odstartuje v sobotu ráno. Trasa vede náročným horským terénem. Závodníci se nevyhnou ani řece Bečvě. Spíše o vítězství jde organizátorům i soutěžícím o legraci a zábavu.

„Z našeho závodu si cenu odnese každý. Ti, kteří nic nevyhrají při závodění, můžou získat cenu v tombole," láká na závod pořadatel Milan Cmaro. Kromě tradičních prvních pěti míst pořadatelé ohodnotí například také předposlední místo nebo každé páté v kategorii žen.

Mezi zajímavosti tohoto recesistického klání patří třeba také to, že každý závodník musí při jízdě vypít třetinku nealkoholického piva a po dojezdu do cíle další. Až poté se zastaví časomíra. „Pro dětské účastníky je přichystána kofola," dodává s úsměvem Cmaro.

Netradiční název závodu vznikl v restauraci Sklář v Karolince.

„Je to naše oblíbená hospůdka a říká se jí klub. Tam jsme celý závod vymysleli a odtud se také vyjíždí. Proto ten název," vysvětluje Cmaro.

Ve Velkých Karlovicích se o víkendu setkají řezbáři

Kdy: pátek až neděle

Kde: Karlovské muzeum

Devatenáctý ročník oblíbené akce u Karlovského muzea letos nabídne především čtyři řezbáře jubilanty. Své reliéfy, sochy nebo i vyřezávané ptáčky vystaví Josef Macíček, Ladislav Borák a Jan Julius mladší. „Zveme všechny na skvělou podívanou. Už od pondělí na svém díle pracuje Pavol Fábik, kterého u nás diváci mohou vidět až do neděle," prozradila Jarmila Adamová z karlovického informačního centra.

Výstavu ve Velkých Karlovicích pořádá sdružení Urgatina a obecní úřad spolu s infocentrem Velkých Karlovic.

Do Kostelan přijede Michal Nesvadba

Kdy: sobota 3. srpna

Kde: Ranč Kostelany

Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi se koná v sobotu na Ranči Kostelany.

„Pro děti budou připraveny indiánské soutěže, možnost jízdy na koni, skákací hrad, malování na obličej, od půl páté začne vystoupení Michala Nesvadby s jeho programem Michal na hraní," informovala manažerka ranče Nikola Hofmanová.

Vstupné na zábavný program je 165 Kč. Program začíná o půl třetí odpoledne.

Víkendový piknik v zámeckém parku

Kdy: neděle 4. srpna od 14 hodin

Kde: zámek Napajedla

Ženy i dívky si mohou užít skvělý piknik v parku napajedelského zámku, a to v rámci pravidelného setkávání žen SunJardin Ladies Clubu.

Na zámku v Napajedlech se koná každou první neděli v měsíci. „Tentokrát jsme připravili téma opravdu pohodové letní piknik v parku. Koš plný dobrot a sladkého nicnedělání," láká na nedělní chvíle relaxace Petra Psotková, manažerka zámku.

„Dle libosti si mohou dámy užívat příjemného prostředí zámeckého parku, společně si zahrajeme pétanque či kriket a načerpáme energii z přírody," dodává Psotková.

Pro ostatní návštěvníky je zámek zpřístupněn v pátek, sobotu a neděli, kdy mohou využít prohlídek zámku, a to od 10 hodin, nebo vychutnat dobroty v místní kavárně. Patříte-li mezi milovníky historie, nenechte si ujít noční čtvrteční prohlídky, které se konají až do konce prázdnin, vždy od 19 hodin.

Letos je možné absolvovat nejenom prohlídku krásných sálů, ale zároveň se návštěvníci dozvědí něco víc o příběhu mayerlingské tragédie, která je úzce spjata nejenom s císařským dvorem za vlády císařovny Alžběty zvané Sissy, ale také s rodinou Baltazzi a napajedelským zámkem. Expozice je obohacena o výstavu „Návrat rodu Baltazzi na zámek Napajedla", která mapuje život tohoto slavného rodu. Výstava bude k dispozici až do konce roku 2013.

Vlčkovská lávka

Kdy: sobota 3. srpna

Kde: Vlčková

Již tradicí v obci Vlčková se stala soutěž v přejezdu nad hladinou místního rybníka na jízdním kole „Vlčkovská lávka". Lávku dlouhou 36 m a širokou pouhých 25 cm, postavenou místními dobrovolníky, se snaží zdolat závodníci všech věkových kategorií. Závodníci jeden po druhém najíždějí na vratkou lávku za ovací četných diváků, které případný pád jezdce do vody vždycky pobaví.

Obrovskou úlohu ale při této soutěži sehrávají také rozhodčí. Jelikož se nehodnotí pouze ujetá vzdálenost, čas, ale také kostým a celkový umělecký dojem z jízdy, není rozhodování o vítězi jednoduchou záležitostí.

Po celou dobu je připraven doprovodný program pro všechny návštěvníky (např. ukázky různých vystoupení taneční skupina, bojové umění, šermíři, akrobatická cyklistika a podobně).

Den končí taneční zábavou se skupinou FOKUS rock. Přesně ve 22 hodin se nad vlčkovským rybníkem rozzáří ohňostroj.

zpravodajové Deníku