Ye Olde Fighting Cocks (do češtiny by šlo přeložit například jako U starých bojových kohoutů, pozn. red.) vznikla údajně již v roce 793. Informace o konci půvabné hospůdky, která se nachází ve městě St. Albans na jihu anglického hrabství Hertfordshire asi 35 kilometrů na sever od centra Londýna, byla na facebookových stránkách zařízení zveřejněna v pátek 4. února. 

„Já i mí zaměstnanci jsme vyzkoušeli všechno, abychom podnik udrželi otevřený. V posledních dvou letech ale pohostinství zažívá naprosto bezprecedentní období a problémy se ukázaly příliš závažné. Nedokázali jsme proto zajistit, aby hospoda, jež v minulosti obdržela řadu cen, mohla zůstat otevřená,“ napsal majitel Christo Tofalli. 

Dosud největší nalezenou fosilii ichtyosaura v Británii objevil Joe Davis. Měřítko pro snímek poskytl svým tělem paleontolog Dean Lomax
Upravovali nádrž a našli monstrum. Svět uchvátil nález pravěkého predátora

Podle Toffaliho bylo provozování hospůdky obtížné i dříve, ale „dopady pandemie nemoci covid-19 se ukázaly jako devastující“ a podnik se potýkal s finančními problémy. „Samozřejmě mám zlomené srdce. Tahle hospoda pro mě znamenala víc než pouhý obchod. Cítím se poctěn, že jsem v její historii mohl sehrát alespoň malou roli,“ doplnil. 

Britské hospody se s problémy skutečně potýkaly již před jarem 2020, kdy vypukla pandemie. Za jeden z důvodů je přitom označována skutečnost, že Britové dávají v posledních letech přednost návštěvám restaurací, barů i obyčejnému popíjení v pohodlí svých vlastních domovů.

Jak vyplývá z informací britského statistického úřadu, mezi lety 2008 až 2018 ukončilo svou činnost přes jedenáct tisíc hospod, čímž se jejich počet snížil takřka o čtvrtinu. 

Kostra z doby římské s hlavou umístěnou mezi nohama objevená při archeologických vykopávkách ve Fleet Marston, Anglie.
Děsivý nález v Anglii. Desítky koster bez hlav patří zřejmě římským zločincům

Ačkoli kořeny Ye Olde Fighting Cocks údajně sahají až na konec 8. století, hlavní budova byla postavena ve století 11. a původně sloužila jako holubník, píše se v turistickém průvodci. Traduje se, že během Anglické občanské války (1642 - 1651) zavítal do zdejšího hostince dokonce i slavný vojevůdce a politik Oliver Cromwell, lord protektor Anglie, Skotska a Irska. 

Nejasné prvenství 

Ye Olde Fighting Cocks, jež za svůj neobvyklý název vděčí kohoutím zápasům, které se zde konaly na přelomu 19. a 20. století, byla v minulosti coby nejstarší anglická hospoda dokonce zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Tento zápis však v současnosti není platný. „Zrušili jsme jej v roce 2000, když začalo být zjevné, že něco takového se nedá zcela ověřit,“ zdůvodnila tento krok pro server americké televize CNN mluvčí společnosti Guinness Wold Records.  

„Ačkoli jsme ji v minulosti za nejstarší hospodu označovali, nejednalo se o definitivní rozhodnutí. Nedokážeme stoprocentně určit, komu náleží tento primát, protože stáří a původní využití mnoha budov je značně nejisté,“ dodala. 

Ve hře Minecraft je možné postavit prakticky cokoli
Springfield, Manhattan nebo Tádž Mahal. V Minecraftu vznikají velkolepá díla

Nejasná je ovšem i budoucnost Ye Olde Fighting Cocks. Pivovar Mitchells & Butlers, jež budovy vlastní, totiž usiluje o znovuotevření hospody. „Chceme všechny ujistit, že tímto to nekončí. Nyní zkoumáme možnosti a doufáme, že podnik co nejdříve znovu otevřeme,“ uvedl mluvčí pivovaru. 

Jak upozornila CNN, Velká Británie je domovem mnoha starých hospod. Asi nejslavnější z nich je londýnská taverna Prospect of Whitby (dříve známá jako Devil's Tavern), která se nachází na břehu Temže. Hospoda, založená v roce 1520, byla v minulosti vyhlášeným místem schůzek pašeráků, pirátů a místních podvodníčků, kteří kšeftovali nejen s pašovaným zbožím.