„Teroristický čin, který se odehrál 2. dubna v Petrohradu a byl namířen proti známému novináři Vladlenu Tatarskému, naplánovaly ukrajinské rozvědky se zapojením agentů z řad osob, které spolupracují s takzvaným Fondem boje proti korupci Navalného,“ citovala agentura Interfax prohlášení NAK.

Protiteroristický výbor zároveň uvedl, že také Darja Trepovová, kterou v pondělí zadržely úřady v souvislosti s úmrtím Tatarského, je Navalného aktivní podporovatelkou. 

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu v neděli zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij
Při explozi v Petrohradu zemřel ruský válečný bloger. Výbušnina byla v sošce

Ředitel Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov zapojení své organizace do atentátu odmítl. „Tomu se opravdu nevěnujeme … Propagandistu jednoduše odstranili sami lidé z FSB (ruské tajné služby, pozn. ČTK). Dělají to od roku 2014, vesele vraždí a tráví jeden druhého,“ komentoval případ na sociálních sítích Ždanov.

Navalného Fond boje proti korupci ruské úřady v roce 2021 označily za extremistický a zakázaly jeho činnost.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina se s odkazem na NAK o atentátu vyjádřil jako o teroristickém činu a hovořil o možném zapojení Ukrajiny. „Jsou data, soudě podle vyjádření NAK, že do naplánování tohoto teroristického činu mohou být zapojeny ukrajinské rozvědky,“ uvedl podle agentury TASS.

Pohled na ukrajinské město Bachmut během bojů s ruskými jednotkami, 26. března 2023
Dobyli jsme Bachmut, tvrdí Prigožin. Ukrajinské velení jeho slova odmítlo

Bloger Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, zahynul při výbuchu v kavárně během takzvaného vlasteneckého večera. Vyšetřovatelé se podle agentury Interfax domnívají, že se tak stalo poté, co mu žena dala jako dárek sádrovou sošku. Podle prvních zpráv bylo v této sošce patrně ukryté po domácku vyrobené výbušné zařízení. Podle ruských úřadů utrpělo při výbuchu zranění dalších asi 30 osob.

Petrohradský informační portál Fontanka zveřejnil fotografie, které údajně zachycují ženu chvíli po předání sošky.

Udělení Řádu za statečnost 

Prezident Putin v dnes vydaném dekretu udělil Tatarskému posmrtně Řád za statečnost. Stejné vyznamenání obdržela - rovněž posmrtně - dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darja Duginová, která zahynula loni v srpnu při explozi svého vozu. I tento útok přisoudily ruské úřady ukrajinským tajným službám.

Ruský policista na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační snímek
Rusové zadrželi reportéra amerického listu. Viní ho ze špionáže

Čtyřicetiletý Tatarskij měl na svém profilu na síti Telegram 560 tisíc sledujících a byl podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu. Měl vazby na žoldnéřskou Wagnerovu skupinu, Kreml, vedení separatistické Doněcké lidové republiky i ruské nacionalisty, kteří ovládají informační prostor v Rusku od začátku války proti Ukrajině.