Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, nákaza novým typem koronaviru do úterní půlnoci potvrdila u 74 185 lidí, z nichž 2004 zemřelo. Za úterý přibylo 1749 nových případů nákazy, což je méně než 1886 případů za pondělí a zároveň nejméně od 29. ledna.

Jedná se o druhý den po sobě, kdy se počet nově nakažených v pevninské Číně snížil. Podle úterního prohlášení čínských úřadů je pokles počtu nakažených důkazem, že fungují preventivní opatření proti dalšímu šíření nemoci. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je však brzy na to usuzovat, že je epidemie na ústupu.

Zdravotníci ve Wu-chanu převážejí pacienta s koronavirem.
Epidemie na ústupu? Čína ohlásila nejnižší počet nově nakažených od ledna

Drtivá většina obětí v pevninské Číně, celých 1921, zemřela v provincii Chu-pej, z níž se virus v loňském roce začal šířit. V úterý se zde přítomnost nového typu koronaviru prokázala u dalších 1693 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 61 682.

Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí, a to v Hongkongu, na Tchaj-wanu, Filipínách, v Japonsku a Francii. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a Japonsku. České republice se zatím výskyt nového koronaviru nepotvrdil.

Úřady v Jižní Koreji dnes podle agentury Jonhap oznámily 15 nově nakažených, čímž jejich celkový počet v této asijské zemi stopl na 46. Většina nemocných pochází z města Tegu.

Největším ohniskem nákazy mimo Čínu je v tuto chvíli stále výletní loď Diamond Princess, která je od začátku února v karanténě v japonském přístavním městě Jokohamě. Úřady tam dosud potvrdily 542 případů nákazy. Japonsko se dnes chystá z lodi pustit na pevninu prvních asi 500 lidí, kteří strávili v karanténě dva týdny.

Úmrtnost na COVID-19 je podle nové studie čínských vědců 2,3 procenta. To je výrazně méně než u předchozích epidemií SARS či MERS, nicméně asi 20 krát více než u klasické sezónní chřipky.

Loď Diamond Princess po konci karantény opustili první cestující

Výletní loď Diamond Princess začali po dvou týdnech opouštět první cestující. Během dneška jich má opustit palubu asi 500, vyloďování zbylých potrvá až do pátku, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Plavidlo je označováno za místo s největší koncentrací infekce koronavirem, který se šíří z Číny. V karanténě je od 3. února. Úřady na ní dosud potvrdily 542 případů nákazy.

Koronavirus v Číně
Počet obětí koronaviru stoupá. Pětice Čechů z Wu-Chanu nákazou netrpí

Loď původně převážela kolem 3700 cestujících a posádky. Polovina z nich byli Japonci, osazenstvo nicméně tvořily lidé z více než 50 zemí světa. Mnoho z nakažených již bylo převezeno do japonských nemocnic.

V první skupině cestujících, kteří dnes budou smět loď opustit, jsou především starší lidé, u nichž se nákaza novým koronavirem po uplynutí dvoutýdenní karantény neprokázala. Evakuováno má být celkově asi 3000 osob. Na lodi zůstanou pouze ti, kteří s nakaženými přišli do přímého styku, a to i v případě, že na přítomnost viru byli testováni negativně.

Spojené státy z lodi evakuovaly v noci z neděle na pondělí asi 340 svých občanů dvěma letadly, která přistála na leteckých základnách v Kalifornii a v Texasu. Záměr evakuovat své občany z paluby obřího plavidla v posledních dnech oznámila Kanada, Itálie, Jižní Korea, Hongkong, Austrálie, Británie a Tchaj-wan.