Osmnáctiletý mladík Salvador Ramos 24. května zabil na škole v Uvalde 19 dětí a dvě učitelky, střílel z útočné pušky ve dvou propojených třídách. Zabarikádovaný byl téměř 80 minut, než dveře vyrazila zásahová jednotka a zabila ho.

„Kromě útočníka komise nenašla v průběhu vyšetřování žádnou zápornou postavu,“ uvádí zpráva texaských zákonodárců, která má 77 stran. „Namísto toho jsme našli systematická selhání a nehorázně špatné rozhodování,“ dodává.

Policie u základní školy v texaském městečku Uvalde, kde bylo přo střelbě zabito několik dětí.
Dělejte něco! Střelec ve třídě zabíjel děti, policie dovnitř vtrhla až po hodině

Ve zprávě se dále mimo jiné uvádí, že střelec uvnitř budovy vypálil zhruba 142 střel a je „téměř jisté“, že nejméně 100 z nich vystřelil ještě předtím, než dovnitř vstoupil jakýkoli policista. Starosta Uvalde podle agentury AP informoval, že byl po zveřejnění zprávy postaven mimo službu velitel městské policie ze dne masakru.

Ostrá kritika policie 

Na policii se už krátce po zásahu snesla ostrá kritika. Také podle zprávy texaských zákonodárců se policisté neřídili výcvikem pro podobné případy a „nedali přednost záchraně nevinných životů před vlastní bezpečností“.

Dům Salvadora Ramose
Postřelil babičku, zabil devatenáct dětí. Střelec z Texasu se mstil za šikanu

Na místě zásahu bylo podle zprávy 376 policistů různých útvarů, přičemž řada z nich byla mnohem lépe vycvičená a vyzbrojená než členové školní policie. Podle zprávy tak tito policisté mohli přispět k potlačení chaosu, který se začal brzy šířit.