Žádost nelze podat jako soukromá osoba („osamělý badatel“). Určitě musíte žádat jménem instituce. To znamená zpravidla buď jako univerzita, nebo jako výzkumný ústav. Protože jde zpravidla o sofistikované projekty a obrovské částky, neobejde se to bez pomoci „projektových oddělení“ a zkušeností z předchozích žádostí, které tyto instituce naštěstí už mají.

Učitel. Ilustrační foto.
V evropských fondech čekají peníze pro pedagogy, školy a školky. Zažádejte o ně

A i tady je třeba počítat se spoluúčastí. Prvotní rozhodnutí musí být, zda na projekt vůbec má instituce dost peněz na spolufinancování. Výzvy na období 2021 - 2027 se teprve chystají. Zastřešovat je bude nový operační program Jan Amos Komenský (OP JAK), který bude spravovat ministerstvo školství. Právě na jejich webu lze výzvy hlídat.

Pokud jste soukromá firma a věnujete si i výzkumu, bude se na vás vztahovat program pro podnikání a inovace, který spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Věž s euromincemi a vlajkou Evropské unie v pozadí.
Na Česko čeká velký balík evropských peněz. Odkud konkrétně potečou?

Vyšší ligu financování vědeckých programů představuje program Horizont Evropa. Peníze tam nejsou přidělené žádnému konkrétnímu státu, ale vědecké týmy si je musí vysoutěžit, navíc zpravidla ve spolupráci alespoň tříčlenných týmů (systém pomáhá členy týmů najít). Úspěšnost českých týmů se snaží podporovat i Evropská komise.

Seriál vzniká ve spolupráci se zastoupením EK v Praze.

Jak na peníze z fondů EUJak na peníze z fondů EUZdroj: Deník