Neobhájit prezidentskou funkci je ve Spojených státech spíše výjimka než pravidlo. Donald Trump se v posledních měsících pomalu propadá k tomuto nečekanému výsledku a to přesto, že prezidentská kampaň před listopadovými volbami ještě sotva začala.

Podle včera zveřejněného průzkumu televize ABC a deníku Washington Post ztrácí Trump na svého vyzyvatele Joe Bidena rekordních patnáct procent hlasů, když demokratický kandidát vede v poměru 55 % ku 40 %.

Americký prezident Donald Trump
Trump vyměnil manažera volební kampaně. Kvůli klesající podpoře

A dokonce i v pravicové televizi Fox News dostal Trump otázku, zda když volby prohraje, bude ochoten předat Bidenovi moc. „To uvidíme,“ nechal se slyšet Trump.

Biden v posledních týdnech a měsících vede i v jiném důležitém indikátoru šancí na zvolení a to je množství peněz na kampaň. Biden už dokázal vybrat 242 milionů dolarů (5,68 miliardy korun), zatímco Trump 295 milionů dolarů (6,92 miliardy korun) a v posledních dvou měsících Biden náskok Trumpa v prostředích na kampaň velmi výrazně snížil.

Čtyři miliony nakažených

Nejdůležitějším faktorem kampaně je zatím mimořádně špatný průběh koronavirové nákazy, kde se USA drží na nelichotivé světové první příčce a nový růst nákazy nutí v mnoha částech USA vracet restriktivní opatření. V USA je nakaženo na čtyři miliónu lidí a počet mrtvých je přes 140 tisíc.

Optické kabely v sálu pro ústřední prvky LTE sítě - ilustrační foto.
USA provedly kybernetický útok proti Rusku, potvrdil Trump

„Tvrdou pravdou je, že to nemuselo být tak špatné. Donad Trump ale ignoroval odborníky a nedokázal jednat,“ uvedl Biden k vývoji pandemie v USA. Zatímco Trump odmítá nosit roušku, Biden k jejímu nošení vyzval Američany už před mnoha týdny.

Na druhé straně do listopadových voleb se může mnohé změnit. Tvrdé jádro republikánských voličů zůstává stále na straně Trumpa.

Trump ztrácí

Ve volebním systému USA, kdy o prezidentovi rozhoduje vítězství ve státech s velkým počtem volitelů, není rozhodující celkový počet odevzdaných hlasů. Na počet hlasů prohrál Trump už v roce 2016. Na stranu Bidena se ale už kloní i pro Trumpovo znovuzvolení klíčové státy jako Texas nebo Florida. V tradičně republikánském Texasu je podle průzkumů souboj vyrovnaný, na Floridě vede Biden s 50 % ku 43 %pro Trumpa.