Třiačtyřicetiletý Tobias R. v pamfletu tvrdí třeba to, že si velmi brzy všiml "špatného chování určitých skupin obyvatel,", kritizuje islám jako destruktivní a přistěhovalce jako lidi, které je třeba instinktivně odmítnout. "Naproti tomu svůj vlastní lid jsem poznal jako zemi, z níž roste to nejlepší a nejkrásnější, co tento svět může nabídnout," uvedl. Němci podle něj pozvedli lidstvo jako celek.

Němečtí policisté zasahující na místě střelby v Hanau 20. února 2020
Střelba v Německu má deset obětí. Policie ji vyšetřuje jako terorismus

V textu dále vyjmenovává více než dvacet zemí, jejichž obyvatele je potřeba zlikvidovat, a zabývá se otázkou, kolik Němců je skutečně "čisté rasy a hodnotných". V tomto kontextu poznamenává, že by si dokázal představit snížení počtu obyvatel o polovinu.

Všemocná tajná služba 

Pamflet jasně ukazuje i na paranoidní myšlenky Němce, který byl přesvědčen o tom, že tisíce Němců jsou sledovány všemocnou tajnou službou, jejíž spolupracovníci dokážou číst myšlenky ostatních a dokonce lidi na dálku řídit. O tom, že je i on sám sledován, přemýšlel už v mládí, jistotu pak podle svých slov získal ve 22 letech.

Policie u Tempodromu v Berlíně
V centru Berlína se střílelo. Zemřel jeden člověk a čtyři byli zraněni

Pro svou argumentaci Tobias R. využívá i hollywoodské filmy, fotbalového trenéra Jürgena Kloppa nebo přednášky na univerzitě v Bayreuthu. V textu se věnuje i budoucí roli Číny ve světě nebo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jehož byl podle Spiegelu příznivec.