Online reportáž

Nejlidnatější německá země Severní Porýní-Vestfálsko nahlásila dalších 14 potvrzených případů infekce novým koronavirem. V okrese Heinsberg u hranic s Nizozemskem je jich už 20. V tomto týdnu testy prokázaly nákazu novým typem koronaviru nejdřív u manželského páru z Heinsbergu, přičemž žena pracovala jako vychovatelka ve školce.Všichni nově nakažení v regionu jsou podle úřadů v domácí izolaci a nemusí být hospitalizováni.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Virus jako byznys. Firmy budou mít rekordní tržby

V Hamburku se nákaza novým koronavirem potvrdila u muže, který se nedávno vrátil z Itálie. Pacient je podle úřadů stabilní a v domácí izolaci. Další nakažený byl zaznamenán v Hesensku. Čtyři nové případy hlásilo také Bádensko-Württembersko, kde počet nakažených stoupl na osm.

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkV Bavorku se kornavirem nakazil muž, který podle úřadů v Německu přišel do kontaktu s Italem, u něhož se nákaza potvrdila po návratu do vlasti. Nový případ hlásila také spolková země Porýní-Falc, kde se nákaza potvrdila u muže v Kaiserslauternu. Muž je podle úřadů v izolaci a nemá komplikace.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn ve středu uvedl, že země stojí na prahu epidemie. Stalo se tak poté, co se objevily nové případy nákazy, jejichž původ nešlo přímo spojit s Čínou, kde se nachází ohnisko nákazy.

Lyžování. Ilustrační fotografie.
Jedete lyžovat do Itálie? Po návratu pracujte doma, nařídil úřad zaměstnancům

Litevská vláda dnes informovala, že se v zemi potvrdil první případ nákazy novým koronavirem. Krátce nato o prvním případu nákazy koronavirem informovalo také novozélandské ministerstvo zdravotnictví. Nemoc COVID-19 se podle něj potvrdila u člověka, který se nedávno vrátil na Nový Zéland z Íránu, kde si koronavirus po Číně dosud vyžádal nejvíce obětí na životech.

Obavy z globální krize

Napsala o tom agentura Reuters, podle níž se v uplynulých dnech rozplynula naděje, že se koronavirus nebude z Číny dále šířit. Některé země proto zvětšují své zásoby zdravotnického materiálu, zatímco investoři se obávají další globální hospodářské krize.

O prvním případu nákazy dnes informovalo také Bělorusko. Testy podstoupilo podle tamního ministerstva zdravotnictví 27 lidí a nemoc se prokázala u jednoho z studenta z Íránu.

V západní Evropě přibývá nakažených novým typem koronaviru. Nové případy dnes oznámila Británie, Francie i Nizozemsko. Ve Francii, kde je už více než čtyřicet případů, jsou v domácí karanténě dva tisíce dětí, které se vrátily z jarních prázdnin v rizikových oblastech, informovala agentura AFP.

V Británii je nyní 19 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Do poloviny tohoto týdne byly všechny v Anglii. Ve čtvrtek oznámily první případ ze Severního Irska a dnes z Walesu. Pacient hospitalizovaný v Belfastu přicestoval ze severní Itálie se zastávkou v irském hlavním městě Dublinu. Také velšský pacient se nedávno vrátil ze severu Itálie, kde se virus šíří.

Vrchní zdravotnický činitel v Anglii Chris Whitty dnes prohlásil, že přenos viru mezi lidmi přímo na území Spojeného království je už jen otázkou času.

První případ v Nizozemsku

Francouzské úřady ve čtvrtek informovaly o 38 nakažených, dnes první případ ve svém městě ohlásil starosta Nice a dva nové případy starosta savojského městečka La Balme-de-Sillingy, které leží jižně od Ženevy. Podle starosty Nice Christiana Estrosiho je místním případem žena, která se nedávno vrátila z Milána. V La Balme-de-Sillingy je případů již celkem šest, všechny souvisí s jedním mužem, který pobýval v severoitalské Lombardii.

Francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer dnes oznámil, že po návratu z rizikových oblastí je nyní v domácí karanténě kolem 2000 francouzských žáků. Počet izolovaných školáků podle něj příští týden ještě vzroste, neboť skončí jarní prázdniny v další části země. Celé školy podle něj ale zatím není nutné zavírat.

Ukončení přípravy na autosalon v Ženevě
Autosalon v Ženevě se kompletně ruší. Švýcarsko zakázalo všechny větší akce

Ve čtvrtek první případ oznámilo také Nizozemsko. Přítomnost koronaviru se potvrdila u pacienta v Tilburgu na jihu země. Dnes nizozemské úřady potvrdily druhý případ, tentokrát v Amsterodamu. Podle Národního ústavu veřejného zdraví spolu tyto případy nesouvisí. Obě osoby ale nedávno byly na severu Itálie.

Po celém světě se novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo už téměř 84 tisíc lidí. Přes 2850 lidí jich nemoci podlehlo, většinou v Číně. V Evropě zatím zemřelo 17 lidí v Itálii a dva ve Francii.

Nový koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic. Podle dosavadních informací odborníků umírají na tento virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Čína, odkud se nový virus začal šířit, dnes informovala, že v zemi se dosud nakazilo 78 824 lidí a 2788 nemoci podlehlo.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr
Potravinové rezervy? Stát schraňuje zásoby jídla na 1,3 dne

Počty obětí a nakažených ve čtvrtek dále stoupaly mimo jiné v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji nejvíce zasaženou zemí. Na koronavirus v Itálii zemřelo už 17 lidí, nakažených je tam 650, přitom ve středu jich bylo kolem 400. Další případy se ve čtvrtek potvrdily i ve Francii, Německu, Švýcarsku a Rakousku. 

Koronavirus.Zdroj: Deník