Online reportáž

Je důvod rušit lyžařské pobyty v italských Alpách?
Je třeba sledovat aktuální situaci. Ta k tomu v lyžařských střediscích v severní Itálii v této chvíli důvody nedává.

Náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Roman Prymula poskytl 20. dubna v Praze rozhovor Deníku.
Koronavirus je tikající bomba. Nakažení nemusí vědět, že jej mají, říká Prymula

Český konzul v Miláně Michal BucháčekZdroj: Archiv Michala BucháčkaObrací se na vás v těchto dnech hodně Čechů s dotazy? Co jim říkáte?
Dotazů je mnoho, desítky a desítky a stále přibývají. Naše odpověď je stejná, jakou jsem vám řekl již v úvodu. Nemůžeme samozřejmě vyloučit výskyt jednotlivých případů koronaviru v příštích dnech či týdnech i v lyžařských střediscích, ale v současnosti tomu tak není a v italských horách nejsou nyní uplatňována žádná restriktivní opatření, která jsou uplatňována v Lombardii, v Benátsku.

Kde tedy jsou v Itálii ohniska nákazy?
Ta ohniska jsou v Itálii dvě. Hlavní je v Lombardii, šedesát kilometrů na jih od Milána, tam jsou nyní tři čtvrtiny případů nákazy v zemi, tedy asi dvě stě nakažených. Druhé centrum je ve vedlejším regionu v Benátsku, kde jsou ale ty počty mnohem nižší, kolem třiceti případů.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Je tu panika v přímém přenosu, říká k hysterii Italka z uzavřené části Lombardie

Ta místa, kde se koronavirus vyskytl, jsou v izolaci a prakticky odříznuta od okolního světa. Všechna ostatní místa v severní Itálii jsou normálně přístupná, bez nějakých restriktivních opatření.

Co je koronavirus.Zdroj: Deník

Na druhou stranu i ve velkých městech, jako je Milán, kde jste na konzulátu, byla opatření proti šíření koronaviru přijata. Jak vypadají?
Život v Miláně běží normálně. Lidé v Miláně dál chodí na kávu, do restaurací nebo na procházky i na korzo ve středu města. Jsou otevřeny obchody, fungují služby a jezdí městská doprava. Byla ale přijata preventivní opatření, kdy byly uzavřeny školy a univerzity. Spousta rodičů se proto musí postarat o ratolesti, což je jediná větší změna v životě města.

A milánská La Scala hraje?
Té se preventivní opatření týkají také, tam je program na příští dny zrušen, uzavřen je i milánský dóm, odložena byla sportovní utkání, což se dotklo i nejvyšší italské fotbalové soutěže. Ale znovu je třeba zopakovat, že všechno to jsou opatření preventivního charakteru.

Nákaza koronavirem se objevila také hotelu Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife. Španělská vláda budovu i s hosty uzavřela do karantény.
Koronavirus uvěznil Čechy na Tenerife. Nesou to statečně, uvedla delegátka

Co má člověk dělat, když se dostane v Itálii do karantény? Můžete mu pomoci?
Určitě by se nám měl ozvat. Můžeme pomoci například v komunikaci s italskými úřady nebo s předáním zprávy příbuzným. Ale na druhé straně je třeba řídit se příkazy úřadů v místě. V krajním případě by byla samozřejmě možná i hromadná evakuace.

Ilustrační foto
Pandemie koronaviru může zkomplikovat dodávky léků do Česka. Vyrábějí se v Číně

Italské zdravotnictví a případná péče je ale minimálně srovnatelná s tou českou?
Určitě ano, italské zdravotnictví má evropskou úroveň minimálně srovnatelnou s úrovní českého.

 Koronavirus.Zdroj: Deník