Online reportáž

Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy. Jižní Korea dnes ohlásila dalších 505 případů nákazy novým typem koronaviru. Saúdská Arábie kvůli epidemii koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny.

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkV pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, se nyní počet nemocných zvyšuje podobným tempem jako v Jižní Koreji, kde však zatím evidují celkově 1595 nemocných. V úterý úřady zaznamenaly v pevninské Číně 406 nových potvrzených případů, v pondělí jich bylo 508.

Vůbec nejhorší situace panuje i nadále ve městě Wu-chan, který do celkové bilance 433 nových čínských případů přispěl s 383 novými pacienty.

OSN vyzývá lidi, aby se postavili diskriminaci kvůli koronaviru

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes vyzvala veřejnost na celém světě, aby projevila solidaritu s lidmi s asijskými kořeny, kteří se kvůli výskytu nového typu koronaviru setkávají s diskriminací. Infekce se začátkem roku rozšířila z čínské provincie Chu-pej.

"Epidemie koronaviru vyvolala znepokojivou vlnou předsudků vůči lidem s kořeny v Číně nebo východní Asii," citovala Bacheletovou agentura Reuters. "Vyzývám členské státy (OSN), aby udělaly vše, co je jejich v silách, pro potírání této i jiných forem diskriminace," řekla.

Letiště Brno, ilustrační foto
Další podezření na koronavirus v Brně. Odběr poputuje do Prahy

S koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, se potýká řada asijských zemí. Kromě Číny je to hlavně Japonsko a Jižní Korea nebo Írán. V posledních dnech rychle rostou počty nakažených i v Evropě, kde je nejvíce v současnosti zasažena Itálie.

Jižní Korea hlásí už 1595 případů koronaviru, armáda ruší cvičení

Jižní Korea dnes ohlásila dalších 505 případů nákazy novým typem koronaviru. Většina z nich byla zaznamenána v nejhůře postiženém městě Tegu. Nemocných v zemi je tak celkem už 1766. Píše o tom agentura Reuters.

Bilanci Jižní Korea zvýšila nadvakrát - nejprve v noci na dnešek informovala o 334 nových případech infekce, dnes dopoledne SEČ pak přidala ještě 171 nově nakažených. Počet infikovaných tak v Jižní Koreji vzrostl více než v Číně, odkud se nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, šíří. Peking dnes oznámil 433 nových případů.

V zemi stoupá nespokojenost s tím, jak se vláda k epidemii staví. Více než milion lidí podepsalo petici, ve které žádají odstoupení prezidenta Mun Če-ina.

Nemocné dítě - Ilustrační foto
Velký spor lékařů: ohrožuje koronavirus i děti?

Jižní Korea a USA se kvůli epidemii nemoci COVID-19 dohodly na pozastavení všech společných vojenských cvičení, uvedly armády obou zemí. Ve středu se infekce koronavirem potvrdila u amerického vojáka ze základny poblíž města Tegu, v korejské armádě je nakažených už 21.

Mluvčí jihokorejského generálního štábu uvedl, že společná cvičení naplánovaná na první pololetí tohoto roku byla s ohledem na zdraví vojáků zrušena až do odvolání. Kvůli koronaviru je v karanténě už přes 9500 z 600 tisíc příslušníků korejské armády, uvedla agentura AP. Většina vojáků nesmí opouštět základny.

"Navzdory odkladu společných cvičení hodlá americko-korejská aliance i nadále dostát závazku poskytovat přesvědčivé vojenské odstrašení a zachovat silnou společnou obranu, která ochrání Jižní Koreu před jakoukoli hrozbou," řekl Lee Peters, mluvčí americké posádky v této asijské zemi. Američané mají v Jižní Koreji 28 500 vojáků.

Turisté v Praze.
Koronavirus řeší i hoteliéři. Praha zvažuje prodej jídla na příděl

Jižní Korea je nadále zemí s nejvyšším počtem nakažených mimo Čínu. Ohnisko nákazy se nachází ve městě Tegu, kde se koronavirus rozšířil mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Zdravotníci už provedli testy u 1300 příslušníků hnutí, kteří vykazovali příznaky onemocnění. Úřady ale mají k dispozici seznam všech 212 tisíc registrovaných věřících a hodlají rozsah testování rozšířit.

Starosta města Tegu dnes oznámil, že ve městě po nákaze koronavirem zemřel další člověk a celkový počet obětí v Jižní Koreji tak stoupl na 13. Kromě Tegu se však nyní začínají nové případy rychleji objevovat i v dalších městech: ve středu bylo potvrzeno 55 nových nemocných v metropoli Soulu a 58 v druhém největším korejském městě Pusanu.

Saúdská Arábie kvůli koronaviru dočasně zakázala poutě do Mekky

Saúdská Arábie kvůli epidemii koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny. Informovalo o tom dnes podle agentury AP ministerstvo zahraničí. Do monarchie se nedostanou ani lidé ze států, kde mají větší počet nakažených.

Úřady neuvedly, jak dlouho bude omezení platit a zda může zasáhnout i velkou pouť do Mekky (hadždž), která se letos bude konat na přelomu července a srpna.

V Saúdské Arábii zatím nebyl potvrzen ani jeden případ nákazy novým typem koronaviru. Chorobou COVID-19, kterou virus způsobuje, už ale onemocněly desítky lidí v sousedním Kuvajtu, Bahrajnu, Iráku a Spojených arabských emirátech.

Kvůli výroční pouti hadždž, která patří k pilířům islámu, i menší pouti umra, která může být vykonána v kteroukoliv dobu během roku, do Saúdské Arábie každý rok přijíždějí miliony poutníků ze zahraničí. Loni také Saúdská Arábie začala vydávat turistická víza pro občany 49 států v rámci své snahy otevřít se více světu.

Koronavirem trpí i íránská viceprezidentka

O více než stovku se od středy zvýšil počet nakažených v Íránu, kde evidují 245 případů a 26 úmrtí. Mezi nakaženými je i viceprezidentka Masúmí Ebtekarová. V Teheránu zrušily podle agentury Reuters páteční hlavní modlitby a Saúdská Arábie, kde zatím nový koronavirus potvrzen nebyl, zakázala vstup do země zahraničním poutníkům do Mekky a Medíny.

Řidič kamionu - Ilustrační foto
Strach před koronavirem: Řidiči kamionů musí nosit roušky. Už i v Česku

Japonsko ohlásilo osmého mrtvého. Obavy vzbudil případ čtyřicátnice z Ósaky, u které lékaři podruhé potvrdili přítomnost koronaviru. Ačkoliv se jedná o první podobný případ v Japonsku, testy podruhé prokázaly infekci už dříve u některých pacientů v Číně, poznamenala agentura Reuters.

Šéf WHO varoval, že nový "virus má pandemický potenciál" a že je třeba zdvojnásobit úsilí v zájmu zamezení jeho šíření. Ve světě se novým koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo přes 82 tisíc lidí a na 2800 nakažených zemřelo. Většinou šlo o starší lidi, kteří trpěli i dalšími zdravotními potížemi.

 

Koronavirus.Zdroj: Deník