Počet obětí onemocnění v pevninské Číně stoupl v pátek o 143 na celkem 1523. Počet infikovaných se zvýšil na téměř 66 500. Vláda Spojených států připravuje evakuaci amerických občanů a jejich rodin, kteří zůstali na výletní lodi Diamond Princess v jokohamském přístavu. Pro zhruba 380 Američanů vyšle vláda speciální evakuační letoun.

Kontrola pacienta ve Wu-chanu
Počet obětí viru v Číně stoupl na 1523. První oběť hlásí Francie

Francouzský případ je "první mimo Asii, první v Evropě", upozornila dnes ministryně Buzynová.

Čínský turista podle ní přijel do Francie 16. ledna a od 25. ledna byl v karanténě v nemocnici Bichat-Claude-Bernard na severu Paříže.

Jeho stav se rychle zhoršoval

Muž pocházel z čínské provincie Chu-pej, z níž se nový typ koronaviru začal šířit. "Jeho stav se rychle zhoršoval a několik posledních dní byl v kritickém stavu," uvedla dnes Buzynová. Informaci o tom, že Číňan podlehl plicní infekci, dostala podle svých slov v pátek večer.

Spolu s 80letým mužem, který nyní zemřel, byla "v přísné izolaci" i jeho dcera, u níž se přítomnost nového typu koronaviru rovněž prokázala. Její zdravotní stav už ale podle Buzynové "není důvodem k znepokojení". Žena by prý mohla pařížskou nemocnici brzy opustit.

Zdravotníci v ochranných oblecích
Koronavirem se v Číně nakazilo již 64 tisíc lidí. USA kritizují postup Pekingu

Francouzské statistiky dosud uváděly jedenáct lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle listu Le Figaro šest lidí zůstává v nemocnici. Pět z pacientů evidovaných ve Francii jsou Britové, kteří se nakazili v horské chatě v alpském středisku Contamines-Montjoie od známého, který před tím pobýval v Asii. Desítky lidí zůstávají v jižní Francii v karanténě poté, co byli evakuováni z Číny.