Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72436 lidí. Zatímco za neděli čínské úřady evidovaly 2048 nových případů, za pondělí je to 1886. Ve srovnání těchto dvou dní se snížil také počet úmrtí. V neděli podle čínských statistik podlehlo nemoci COVID-19 105 lidí, v pondělí 98.

Počet nově potvrzených případů v pevninské Číně byl tak v pondělí poprvé od 30. ledna nižší než 2000, upozornila agentura Reuters. Počet úmrtí za den se pod stovku dostal poprvé od 11. února.

Vládní pracovníci čekají na pacienty, kteří dorazí 15. února 2020 do nemocnice ve Wu-chanu, která je určena k léčbě pacientů nakažených koronavirem COVID-19
Počet nakažených koronavirem přesáhl 70 tisíc. Nemocní jsou i Američané z lodi

Nejhůře postižená zůstává provincie Chu-pej, z níž se začal virus v loňském roce šířit. Bilance obětí tu podle dnešních údajů vzrostla na 1789. V pondělí podlehlo nemoci COVID-19 v této provincii 93 nakažených a přítomnost nového typu koronaviru se prokázala u dalších 1807 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 59.989.

Z 93 úmrtí zaznamenaných v pondělí v provincii Chu-pej jich 72 připadá na jeho hlavní město Wu-chan. Metropole hlásí také zdaleka nejvíce nových případů nákazy (1600). Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Podle studie, kterou dnes zveřejnilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, činí úmrtnost na COVID-19 2,3 procenta. V provincii Chu-pej je nicméně o něco vyšší - 2,9 procenta. Na základě studia více než 44 tisíc případů nákazy novým typem koronaviru čínští vědci zjistili, že u 80,9 procenta pacientů měla nemoc mírný průběh, u 13,8 procenta vážný a u 4,7 procenta kritický.

Koronavirus v Číně
Počet obětí koronaviru stoupá. Pětice Čechů z Wu-Chanu nákazou netrpí

Nejvyšší úmrtnost vědci zaznamenali v kategorii lidí starších 80 let (14,8 procenta). U dětí do devíti let nezaznamenali jediný případ úmrtí na nemoc COVID-19 a u lidí do 39 let činila úmrtnost jen 0,2 procenta. U následujících věkových skupin pak úmrtnost postupně roste: 0,4 procenta u čtyřicátníků, 1,3 procenta u padesátníků, 3,6 procenta u šedesátníků a v kategorii mezi 70 a 80 lety činí osm procent.

Vysoké riziko pro zdravotníky

Větší pravděpodobnost, že po nákaze novým koronavirem zemřou, je podle studie u mužů (2,8 procenta). Úmrtnost u žen činí 1,7 procenta. Vliv na úmrtnost mají také další choroby, kterými pacienti trpí. Nejčastěji po nákaze koronavirem umírají podle čínské studie lidé, kteří trpí kardiovaskulárními nemocemi a dále cukrovkou, chronickými respiračními nemocemi a vysokým tlakem.

Kontrola pacienta ve Wu-chanu
První úmrtí ve Francii. Obětí koronaviru v Evropě je čínský turista

Studie také upozorňuje na vysoké riziko, kterému je vystaven zdravotnický personál. Do 11. února se v Číně nakazilo koronavirem 3019 lékařů, sester a dalších zdravotníků. Pět z nich zemřelo.

Dnes čínská státní televize oznámila, že na nemoc COVID-19 zemřel také ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Liou Č '-ming.

Na celém světě se novým typem koronaviru nakazilo přes 73 tisíc lidí. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí. Po jedné obětí mají Hongkong, Tchaj-wan, Filipíny, Japonsko a Francie. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a v Japonsku. Zvláštní případ tvoří výletní loď Diamond Princess kotvící v karanténě u japonské Jokohamy. Zde zatím zaznamenali 454 nakažených.

Británie se chystá evakuovat své občany z lodi Diamond Princess

Britské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že pracuje na vyslání letadla do Japonska, které by evakuovalo britské občany z výletní lodi Diamond Princess zasažené nákazou novým koronavirem.
 "Naši zaměstnanci jsou v kontaktu s britskými občany na palubě, aby přijali nezbytná opatření," citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva. Londýn do doufá, že evakuaci bude možné zorganizovat co nejdříve.

Diamond Princess kotví v přístavu japonského města Jokohama a nachází se v karanténě. Výletní loď je označovaná za místo s největší koncentrací infekce koronavirem, který se šíří z Číny. Z přibližně 3700 lidí na palubě se nakazilo více než 450. Své občany z plavidla už evakuovaly Spojené státy, další země se tak chystají učinit.

Japonské úřady dnes potvrdily nákazu novým typem koronaviru u dalších 88 lidí z výletní lodi Diamond Princess, která je od začátku února v karanténě v přístavu Jokohama. Celkový počet osob, které se na plavidle infikovaly, tím stoupl na 542. Podle agentury AFP je tak výletní loď největším ohniskem nákazy mimo Čínu.