Luxusní plavidlo se tím podle agentury AP nyní stalo místem s největší koncentrací případů COVID-19. Původně na palubě lodi bylo přes 3700 osob.

Koronavirus v Číně
Počet obětí koronaviru stoupá. Pětice Čechů z Wu-Chanu nákazou netrpí

Spojené státy z lodi evakuovaly asi 340 svých občanů dvěma letadly, které již přistály v USA, jeden na letecké základně v Kalifornii, druhý v Texasu. Všechny evakuované čeká čtrnáctidenní pobyt v karanténě. Zatím se nákaza prokázala u 14 evakuovaných Američanů.

"Tyto osoby byly umístěny do speciální zóny v evakuačním letadle s cílem izolovat je od ostatních cestujících," napsalo americké ministerstvo zahraničí. U čtyř desítek Američanů z lodi se nákaza prokázala již dříve, a tak se léčí na japonské pevnině.

Záměr evakuovat své občany z paluby obřího plavidla v posledních dnech oznámilo několik dalších zemí, dnes se k nim připojila Austrálie.

Kontrola pacienta ve Wu-chanu
První úmrtí ve Francii. Obětí koronaviru v Evropě je čínský turista

Japonsko se kvůli šíření nákazy rozhodlo zrušit některé plánované masové akce. Tokijského maratonu se 1. března místo desítek tisíc běžců bude smět zúčastnit jen pár stovek elitních vytrvalců. Omezí i veřejné oslavy 60. narozenin císaře Naruhita.

V Rusku, kde platí nařízení o okamžité izolaci pacientů podezřelých z nákazy koronavirem, petrohradský soud nařídil umístit pod dohled lékařů Allu Iljinovou, která po návratu z Číny uprchla z nemocniční karantény.

Pětice Čechů opustila izolaci

Pět Čechů, kteří před dvěma týdny přicestovali z Číny a byli testováni na koronavirus, ráno opustilo izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce. Opakované testy potvrdily, že jsou zdraví. "Měli jsme štěstí, že to byli mladí lidé, inteligentní, odolní," uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Muž v ochranné masce  prochází 12. února 2020 po ulici v centrální obchodní čtvrti v Hongkongu
Obchod, chata, neuzavřená roura. Jak se šíří nebezpečný koronavirus?

Česká vláda schválila, že vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Hradu. Odlet bude naplánován tak, aby mohl případně evakuovat Čechy z Číny. Zatím se ale žádní nehlásí, uvedl vicepremiér Jan Hamáček.

Čínské akcie zahájily týden růstem a smazaly ztráty, které kvůli koronaviru zaznamenaly od prvního obchodního dne po lednových oslavách nového lunárního roku. Akciím pomohlo snížení úrokových sazeb a také příslib, že stát pomůže firmám, které musely kvůli epidemii přerušit na delší dobu výrobu, poznamenala agentura Reuters.