„U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jedinou výjimkou tak zůstává post ministra zahraničí, který měl ve Fialově kabinetu zaujmout kandidát Pirátů Jan Lipavský. Jediním z důvodů, proč Zeman odmítá Lipavského jmenovat, je jeho nízká kvalifikace. „Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ uvedl Ovčáček.

Premiér v demisi Andrej Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana
Závěry lékařského konzilia: Zemanův stav je uspokojivý, zlepšuje se

Prezidentovi se nelíbí ani Lipavského postoj k Visegrádské spolupráci či vztahu s Izraelem. Posledním důvodem je pak „veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.“

Ústava České republiky podle Zemana neukládá hlavě státu povinnost přijmout každý návrh, který je mu předložen. „Naopak, ústavodárcův výraz ‚návrh‘ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ konstatoval Ovčáček.

Fiala se obrátí na Ústavní soud

Budoucí ministr Petr Fiala již v minulosti naznačil, že pokud Zeman Lipavského nejmenuje, bude nucen přistoupit ke kompetenční žalobě. „Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ uvedl dnes.

Šéf Starostů Vít Rakušan se Zemanovými důvody nesouhlasí. Uvedl, že koalice kandidáty na ministry měnit nehodlá. Jediným řešením tak podle Rakušana zůstává ústavní žaloba. Podobné názory vyjádřili i lídři dalších koaličních stran - Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš: Éra devadesátek se nevrátí. Věřím Fialovi

„Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor v minulosti zastával i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘,“ reagoval na Zemanovo rozhodnutí šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti si za nominací Lipavského stojí. „Jde o kvalitního kandidáta a reprezentuje koaliční program vznikající vlády. Ta se opírá o hlasy lidí ve volbách,“ doplnil.