"Musíme rozvolnit opatření od pondělí. Důvod je právní. Máme tady rozsudek Nejvyššího správního soudu, který je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva omezovat zejména služby, respektive uzavírat služby. Je toho názoru, že nemáme kompetenci plošně uzavírat služby," oznámil na tiskové konferenci staronový ministr zdravotnictví Vojtěch. 

Martin Komárek.
Rozvolnění soudním příkazem

Již od pondělí 31. května se tak otevřou interiéry restaurací, a to s podmínkou, že v provozovnách bude nutno dodržovat již dobře známá hygienická opatření. "Povinný bude test, očkování či prodělání covidu v posledních devadesáti dnech. U stolu budou moci sedět pouze čtyři lidé, zakázána bude živá hudba," přiblížil Vojtěch. Hostů v restauraci pak bude moci být tolik, kolik je míst k sezení.

Přísnější kontroly v restauracích

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové už zkontrolovala hygienická služba minulý týden asi 800 návštěvníků restaurací, z toho u devadesáti našla pochybení v dodržování opatření. "Ten poměr pochybení je vysoký," uvedla Svrčinová s tím, že se obrátila na policii, která by nově měla hygienikům v kontrolách více pomáhat.

Restaurační zahrádka v Litoměřicích
Příliš mnoho pochybení. Kontroly v restauracích přitvrdí, oznámila Svrčinová

Od pondělí 31. května budou otevřená také umělá koupaliště, wellness a sauny, bary i diskotéky či herny a kasína. V případě koupališť a wellnes je však nutné dodržovat maximální kapacitu jednoho člověka na plochu patnácti metrů čtverečních. Na diskotékách pak zůstane zakázán tanec a živá hudba. "Z epidemického hlediska mi to připadá zcela logické. Tanec znamená větší kontakt mezi lidmi," zdůvodnil rozhodnutí šéf zdravotnictví. 

"Nejsem úplně šťastný, že musíme udělat takovéto rozvolnění. Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek Nejvyššího správního soudu, tak bych navrhoval udržení termínu 14. června, pravdou však je, že epidemická situace se zlepšuje," dodal Vojtěch. 

Na rozvolnění opatření již na twitteru zareagoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "K nejnovějším rozhodnutím vlády: je dobře, že po týdnech pohrdání právním řádem budou konečně opatření ministerstva zdravotnictví uvedena do souladu s pandemickým zákonem. Je nejvyšší čas, abychom mohli začít fungovat na základě rozumných pravidel," tweetoval. 

Otevření turistiky pro sedm zemí

Změny se dotknou i cestování, Česko totiž oficiálně umožní otevření turistiky pro sedm zemí. Turisté z Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska, Slovinska i Rakouska budou moci přijet po první dávce očkování. Certifikáty z těchto zemí pak budou uznávány například i pro vstup do služeb, které budou v Česku otevřeny.

Ministr zdravotnictví rovněž zopakoval své dřívější vyjádření, že povinnost nosit ve školách ochranu dýchacích cest by měla vydržet až do konce školního roku. "Pak uvidíme, jak se bude situace vyvíjet," nechal se slyšet Vojtěch. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové budou při focení ve školách platit stejné podmínky jako u fotografování svateb. "Na okamžik focení si roušky mohou sejmout," uvedla. 

Kontrola na česko-slovenských hranicích.
Mezi ČR a sedmi zeměmi bude po prvním očkování turistika bez omezení

Podle Svrčinové se změní také pravidla pro fungování vnitřních sportovišť, které dosud mohlo najednou využít až třicet lidí, přičemž maximální počet osob v jedné skupině byl stanoven na dvanáct. Nově budou pravidla stejná jako u wellness center, tedy jeden člověk na plochu patnácti metrů čtverečních. "Pouštíme i šatny a použití hromadných míst," oznámila Svrčinová. 

Hlavní hygienička se na tiskové konferenci vyjádřila i k informaci, že se v obci Polevsko na Českolipsku objevila nová varianta koronaviru. Jednat se přitom může o takzvanou indickou mutaci. "Krajská hygienická stanice prošetřila všechny kontakty. Zpětně nechali udělat také sekventaci u dříve pozitivních vzorků, odhalilo se tam 64 případů," shrnula Svrčinová s tím, že se nejedná o velkou obec a ohnisko je nyní uklidněné.