Předchozí
1 z 5
Další

Vinař a šlechtitel vinné révy Zdeněk Habrovanský

K akci Otevřené sklepy aneb Kudlovický vinný žleb, která se konala v Hubáčkově ulici, neodmyslitelně patří nejen ochutnávání vinných moků, cimbálová muzika, zpěv ženského a mužského sboru, ale i odborné lekce o některé odrůdě vína. V pořadí už jedenácté odborné přednášky se v rámci Otevřených sklepů v Kudlovicích zhostil Zdeněk Habrovanský (66), jednatel a vedoucí Šlechtitelské stanice vinařské Polešovice.

Zdeněk Habrovanský je ostříleným šlechtitelem révy vinné i výrobcem vína.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Svůj život zasvětil zemědělství

Rodák z Částkova po absolvování studia na Přírodovědecké fakultě tehdejší UJEP a po získání titulu doktor přírodních věd zasvětil svůj pracovní život zemědělství a vinařství na Slovácku. Nejprve pracoval jako technik ochrany rostlin ve Starém Městě, pak jako rostlinolékař na Okresní zemědělské správě v Uherském Hradišti. Do polešovické šlechtitelské stanice nastoupil na jaře 1989, a to na doporučení uznávaného šlechtitele Václava Křivánka.

Zdeněk Habrovanský je ostříleným šlechtitelem révy vinné i výrobcem vína.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Ostřílený znalec vína

Od roku 1996 je v privatizované polešovické vinařské stanici jednatel i šlechtitel révy vinné. Za jeho působení v ní byla vyšlechtěna a do Státní odrůdové knihy zapsána stolní velkoplodá odrůda Pola, modrá odrůda Sevar, Floriánka a Mery. Už od dob studia na hradišťském gymnáziu patří Zdeněk k ostříleným znalcům vína. Každý rok zasedne dvacetkrát až padesátkrát v degustačních komisích nejen na Slovácku.

Zdeněk Habrovanský je ostříleným šlechtitelem révy vinné i výrobcem vína.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Posel sv. Urbana

„Dnes si od zdejších vinařů odnáším za propagaci vinných odrůd ocenění Posel sv. Urbana. A jsem na tuto poctu hrdý,“ říká vinař Habrovanský. Profesor Kraus napsal do vinařského slovníku definici barrique. „Jde o dubový sud o velikosti 225 litrů, užívaný původně ve francouzském vinařském regionu Bordeaux ke zrání červených vín. Dnes je rozšířený po celém světě i k vyluhování zvláštních aromatických látek z dubu,“ vysvětluje šéf šlechtitelské stanice vinařské.

Zdeněk Habrovanský je ostříleným šlechtitelem révy vinné i výrobcem vína.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička

Má radost ze zdravých vinic

„Označování vín barrique je spojováno s výrazným aromatem. A to po čokoládě, kávě, kokosu, hřebíčku, vanilce, karamelu, kdouli, pražených ořeších, mandlích, sušeném ovoci, lékořici či tabáku,“ vysvětluje Zdeněk Habrovanský. Bez okolků řekne, že když se na vinici všechno zvládne, pak je poloviční práce při výrobě vína ve vinném sklepě. Vždycky se raduje, když má krásné a zdravé vinice a z křížení mu vyjdou kvalitní semenáčky.

Zdeněk Habrovanský je ostříleným šlechtitelem révy vinné i výrobcem vína.Zdroj: Deník / Zdeněk Skalička