Zdravotnictví

O život přišlo 20 tisíc lidí, kterým nepomohly ani špičkové lékařské přístroje. Lékaři, zdravotní sestry a nemocniční personál v první linii jede dvanáct měsíců na doraz. Lůžka intenzivní péče se nejvíc plnila loni na podzim a letos v únoru. Aktuálně zbývá pouhých patnáct procent celkové kapacity.

Úmrtí na covid. Ilustrační foto.
Mrtví nejsou jenom čísla. Přinášíme podrobnosti o 20 tisících obětech koronaviru

Lékaři slouží bez ohledu na únavu v nekonečných směnách včetně víkendů. Ženy a muži v bílých pláštích jsou nepochybně hrdiny posledního roku. Stejně jako obětaví zaměstnanci sociálních zařízení. I díky nim senioři v domovech důchodců překonali dlouhé měsíce v nucené izolaci.

Ekonomika

Celé segmenty služeb byly zmrazeny. Letadla stála připoutána k zemi, což mimo jiné vedlo k tomu, že druhá nejstarší letecká společnost světa – ČSA – je na pokraji bankrotu. Kromě letního vydechnutí zavřely i všechny hotely. Většina restaurací přešla na režim výdejových okének. Obchody, až na ty se základními potřebami, zatáhly rolety. Doplatily na to třeba oděvní firmy Blažek, Kara nebo Pietro Filipi, které jsou v insolvenci.

Svoji živnost loni ukončilo či přerušilo na 140 tisíc podnikatelů. Stát po prvotních nejistých krocích spustil několik záchranných COVID programů, přijal kompenzační bonusy a především nástroj na záchranu zaměstnanosti Antivirus. Ten se osvědčil natolik, že počet lidí bez práce ani v nejhorším období nepřesáhl pět procent.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Malý ostrov zkázy uprostřed Evropy. Situace v Česku si všímají i ve světě

Vládní koalice se zato do současnosti nedokázala dohodnout na trvalém řešení podobných krizových situací, jakým je zákon o kurzarbeitu. Na přímou pomoc firmám loni odešlo 264 miliard korun. Rozpočtový schodek na tento rok činí 500 miliard, loni dosáhl 367 miliard. I za tohoto stavu veřejných financí hnutí ANO s ODS prosadily snížení daně z příjmu na 15 procent.

Školství

Virové tsunami odnesly v nemalé míře i děti, jež nekosí zdravotně, ale vzdělanostně. České školy byly jako vůbec první zavřeny už 11. března 2020. Zatímco v celé Evropě byly školní třídy posledním místem, které se uzamykalo, a prvním, jež se otevíralo, u nás to bylo naopak. Místo hledání cest, jak děti udržet v lavicích co nejdéle, zvolila vláda nejjednodušší způsob – okamžitý a dlouhotrvající přechod na distanční výuku.

Ukazuje se, že právě v oblasti vzdělání může covid-19 napáchat citelné škody. Vždyť zhruba deset procent žáků měsíc zůstává bez kontaktu se svými učiteli.

Soudnictví

Poslanci a senátoři musejí řešit únorový nález Ústavního soudu, který vyhověl tři roky staré stížnosti 21 senátorů a shledal některé pasáže volebního zákona protiústavními. V říjnu už se bude hlasovat podle nových pravidel.

Soudci se činili i v jiných případech. Zrušili například zavření maloobchodu v rámci lednového nouzového stavu jako nedostatečně odůvodněné.

Hranice obcí v ČR.
Mapa katastrů všech obcí: Zjistěte, kam smíte a kam ne. Stačí zadat své místo

Kolem vyhlašovaných opatření se točily i soudní pře na nižších úrovních. Naposled Nejvyšší správní soud anuloval verdikt Městského soudu v Praze z loňského dubna, který zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod.

Politika

V pátek při žádosti o sedmé prodloužení nouzového stavu premiér Andrej Babiš vyjmenoval celou sadu chyb, jichž se jeho kabinet dopustil. Od přiznání prakticky náhodného zatáhnutí za záchrannou brzdu na základě matematického modelu Pavla Řeháka loni v březnu, přes chybné letní rozvolnění včetně masového dovolenkování v Chorvatsku a zářijové mírnější restrikce bez nošení roušek ve školách a vnitřních prostorách až po předvánoční otevření restaurací. „Dejte nám poslední šanci,“ prosil Babiš sněmovnu. Tu si ovšem vláda musela vzít sama a je pouze na ní, jak ji využije.

Volby

Preference ANO, ČSSD a KSČM trvale klesají. Babišovo hnutí podle průzkumu agentury Kantar.cz spadlo na 26,5 procenta, sociální demokraté a komunisté se pohybují kolem pěti procent. Virový marasmus donutil opozici ke sjednocování. Do předvolebních bloků se spojili Piráti a STAN (aktuálně mají 29,5 procenta) a ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (19,5 procenta).

Kontroly v době koronaviru.
Česko čeká přísnější omezení pohybu. Na dodržování bude dohlížet 30 tisíc lidí

Do tohoto trendu zapadái fakt, že po krajských volbách získalo ANO jako vítěz pouhé tři hejtmany, zatímco ODS a STAN má po čtyřech. Premiéru Babišovi nepomohly ani časté výměny v čele klíčového resortu zdravotnictví, kde Adama Vojtěcha vystřídal nejprve Roman Prymula a poté Jan Blatný.

Často chaotické a daty nepodložené rozhodování vlády má bezprostřední vliv na zdraví obyvatel a ekonomiku. Pokud nevyužije tvrdý lockdown, který se spustí dnes, nemusí se vyhnout hlasování o nedůvěře.