Dalším důvodem růstu dluhu je podle ministerstva snaha získat peníze na splátky dříve vydaných dluhopisů, které se uskuteční ale až ve druhém pololetí. 

"MF v prvním pololetí vydalo dlouhodobé dluhopisy především na krytí krizového schodku státního rozpočtu a na pokrytí splátek, z nichž většina je až v druhém pololetí. Tyto splátky budou zhruba 158,5 miliardy korun. I díky tomu očekáváme, že dojde jak k poklesu absolutní výše dluhu, tak že relativní zadlužení vůči HDP na konci roku nebude vyšší než v roce 2013, kdy bylo zadlužení České republiky nejvyšší," uvedlo ministerstvo. 

Výstavba bytů na Třebešíně
Ceny bytů klesnou, míní analytici. Podle odhadů až o patnáct procent

Podle červnové aktualizace Strategie financování a řízení státní dluhu České republiky na rok 2020, kterou zveřejnilo ministerstvo financí, by měl státní dluh na konci letošního roku činit asi 2,12 bilionu korun. V současnosti tak každý Čech hypoteticky dluží 201 700 korun. 

Státní dluh, který je tvořen dluhy vlády, vzniká zejména hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je například státními dluhopisy, pokladními poukázkami či půjčkami od Evropské investiční banky.