Předchozí průzkum udělala agentura před začátkem nouzového stavu v Česku kvůli koronaviru, poté jej až do srpna kvůli epidemiologickým opatřením neprováděla. Důsledky pandemie nemoci covid-19 se v preferencích politických stran ale příliš neprojevily, konstatoval Median.

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Vicepremiér Havlíček je v karanténě. Potkal se s nakaženou osobou

Podpora vládnoucího hnutí ANO je stabilní. Piráti si od března polepšili o půl procentního bodu a ODS si pohoršila o dva body. Tyto strany si proti březnovému modelu sice prohodily pořadí, nicméně už delší dobu si udržují podobný procentuální zisk.

Volební model politických stran do Sněmovny podle průzkumu Medianu.Zdroj: ČTK / ČTK

Dva body navíc si od března připsala také ČSSD, která by v srpnových volbách obsadila s 9,5 procenta hlasů čtvrtou příčku. Následovaly by SPD s 7,5 procenta, KSČM se sedmi procenty, TOP 09 s 6,5 procenta. Těsně u pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny by byl STAN a lidovci. S ohledem na potenciální výši zisků a statistickou odchylku mají podobnou šanci na vstup do Sněmovny, uvedl Median.  

Proti březnu mírný nárůst preferenčních bodů zaznamenala většina těchto stran, pouze STAN a KSČM si o půl bodu pohoršily.

Prezident Miloš Zeman opustil 29. srpna 2020 v sanitce Ústřední vojenskou nemocnici v Praze, kde se podrobil operaci zlomené paže
Prezident Zeman opustil nemocnici. Čeká ho rekonvalescence v Lánech

Stejné umístění stran na prvních čtyřech místech v případných sněmovních volbách vyplynulo i z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Také podle něj by ANO zvítězilo s velkou převahou nad Piráty, ODS a ČSSD. Následující pořadí stran se od Medianu mírně liší, podle CVVM by následovali komunisté, lidovci, SPD a STAN. Podpora TOP 09 by nedosáhla pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny.

K volbám by v srpnu podle Medianu přišlo 63 procent lidí. Při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017 dosáhla volební účast zhruba 61 procent.