„Devět tisíc dětí, jimž jsme v minulém školním roce pomohli, znamená seznámení s devíti tisíci rodinami a jejich situací,“ popsala Deníku Jana Skopová, manažerka charitativních projektů této organizace. Její činnost spočívá v administraci financí, které poskytuje ministerstvo školství. Částka pro letošek činí 60 milionů korun. „V prvním pololetí roku 2020 bylo podpořeno 8 658 žáků,“ sdělila Deníku mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

První školní den na Kroměřížsku - 1. září 2020
První školní den v Česku: Bez roušek to zcela nešlo, někde zavládly obavy

Women for women používá aplikaci, díky níž jsou žádosti o poskytnutí dotace administrativně nenáročné. „Naším partnerem je vždy konkrétní základní škola, eventuálně školní jídelna. V aplikaci je zaregistrováno 1400 škol, aktivní je necelá tisícovka. Letos se přihlásilo 5 300 dětí, ale další se mohou zapojit kdykoli,“ líčí Skopová.

Průměrně se na obědy vydává 5000 korun na deset měsíců, cena obědů se ale liší jak podle věku žáků, tak regionálně. Její rozmezí je 18 až 38 korun. Částka se školám posílá formou účelově vázaného daru.

Peníze z Fondu evropské pomoci

Rodinám, které si nemohou dovolit stravné, pomáhá i ministerstvo práce a sociálních věcí. V začínajícím školním roce zajistí obědy pro 20 tisíc dětí v téměř tisícovce škol, školek a stravovacích zařízení ve všech krajích.

Prvňáci ze ZŠ Strossmayerovo náměstí v Praze 7 se 1. 9. 2020 sešli u kostela sv. Antonína Paduánského.
OBRAZEM: Začal „covidový“ školní rok. V Praze 7 vítali prvňáky před kostelem

Projekt je financován z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. „Obědy do škol“ jsou určeny dětem ve věku 3–15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají dávky v hmotné nouzi. Bezplatně se mohou stravovat na základě potvrzení, které jejich rodičům vydá Úřad práce ČR. Oběd musejí sníst přímo ve škole, nejde tedy o přímou finanční podporu rodin.

Díky projektu by se měl snížit počet případů, kdy rodiče v obtížné finanční situaci své děti kvůli povinnému stravnému do mateřské školy vůbec neposílají.