„Na našem území evidujeme 4993 objektů bývalého lehkého opevnění. Ty již nemají vojenský význam a jsou pro stát a armádu nepotřebné, proto dlouhodobě probíhá jejich majetkové vypořádání,“ informoval Deník mluvčí ministerstva Petr Sýkora.

Doplnil, že MO je s řopíky povinno nakládat v souladu se zákonem, kdy je zcela jednoznačně dán postup. Ten ale zásadně komplikuje skutečnost, že jde o objekty, které nikdy nebyly zaměřeny, zaneseny v katastrálních mapách či zkolaudovány podle stavebního zákona a zpravidla k nim není přístup mimo pozemky jiných vlastníků.

Tělo studenta Pavla Švandy bylo za podivných okolností nalezeno 10. října 1981 na dně propasti Macocha v Moravském krasu na Blanensku.
Víra, slzy a podivné úmrtí. Před 40 lety našli v Macoše mrtvého studenta

„Majetkově vypořádat je přitom možné pouze ty objekty, které jsou geometricky zaměřeny a zapsány v katastru nemovitostí a je realizována řada dalších kroků podle platné legislativy,“ vysvětlil Sýkora.

Bezúplatně bylo dosud ministerstvem převedeno celkem 606 objektů, a to jak na územně samosprávné celky (340), tak na fyzické a právnické osoby (241) a různé spolky z oblasti vojenské historie (25). Změnou příslušnosti hospodařit, a to především na Lesy České republiky, s.p., bylo převedeno na ostatní organizační složky státu a státní organizace 990 objektů.

V místě budoucího Památníku cest za svobodou na Cínovci.
Pohraničník je naštval. Oběti železné opony uctí na Cínovci nový památník

„Prodáno bylo 171 objektů, přičemž cena se pohybovala od cca pěti tísíc až do cca dvou set tisíc korun v závislosti na lokalitě, přístupu a stavebně technickém stavu a v některých případech i v závislosti na osobním vztahu kupujícího ke konkrétnímu kupovanému řopíku,“ uvedl Sýkora s tím, že kupci byly fyzické i právnické osoby, územně samosprávné celky, ale i spolky z oblasti vojenské historie.

Velký zájem veřejnosti 

Dva z řopíků, jichž se ministerstvo zbavilo, se podařilo získat Janu Němečkovi a jeho kamarádům z jižních Čech. K pevnůstkám u Soumarského mostu nedaleko Volar se dostali tak trochu oklikou. „Žádali jsme o ně ministerstvo obrany, ale řekli nám, že je převedou tomu, kdo vlastní pozemek. Dostal to tedy bezúplatně Národní park Šumava, jenž řopíky převedl taktéž bezúplatně na město Volary. A od něj je máme už osmým rokem pronajaté,“ popsal Deníku Němeček.

Stáří nalezené sošky odhadují odborníci na 600 let.
Na zahradě našla 600 let starou sošku. Nálezkyně z Křižan dostane odměnu

S partou předělal pevnůstky na muzeum, kde je vybavení z roku 1938, které tam patřilo. „Podařilo se nám sehnat téměř vše originální. Zájem veřejnosti je veliký, lidé chodí od května do října,“ uzavřel Němeček.

Ne všech malých pevnůstek se ale stát zbaví. „Armáda si pro své účely, a to jako skladové prostory, ponechává několik objektů, např. seismickou stanici Polom, bývalou dělostřeleckou tvrz Adam či bývalou tvrz Smolkov v Háji ve Slezsku,“ vyjmenoval mluvčí ministerstva.