Uslyšel šramot mezi smrčky a zaznamenal pohyb „něčeho šedivého“. Automaticky zvedl zbraň a vystřelil. Myslel si prý, že uloví divoké prase. Jenomže omyl. Místo zvěře zasáhl osmatřicetiletý myslivec ženu, která právě natírala stromy proti okusování. Kulkou ji trefil přímo do břicha. Způsobil jí tím velmi vážná zranění.

Nebezpečí v poli

Případů, jako je tento z Holešova na Kroměřížsku, podle některých odborníků přibude. A to skokově.

Ministerstvo zemědělství totiž připravilo novelu zákona o myslivosti, kterou chce povolit odlov zvěře i na takových pozemcích, na kterých v danou chvíli probíhá sklizeň. Doposud bylo něco takového nemyslitelné a zákonem zakázané.

Ilustrační foto
Odstřel povolen. Divočáci se přemnožili, myslivci dostanou nové možnosti k lovu

„Slibujeme si od toho efektivnější regulaci početních stavů zvěře,“ vysvětluje novinku mluvčí rezortu zemědělství Vojtěch Bílý. Praxe se podle něj už jednou osvědčila a to během epidemie afrického moru prasat.

Jenomže třeba biolog a ředitel táborské zoo Evžen Korec má zcela jiný názor. Místo benefitů vidí v navrženém opatření spíš obrovské nebezpečí. „Máme se na co těšit. Myslivci se střelnými zbraněmi v rukou budou zanedlouho ohrožovat už i zemědělce pracující na polích,“ kritizuje opatření a připomíná další případy lidí zabitých na poli.

Na horlivost jednoho z myslivců před pár lety doplatil například tramp spící v poli. Myslivec si ho prý popletl se zvěří a zastřelil. Stalo se to konkrétně před sedmi lety v Rakoveckém údolí u Račic na Vyškovsku. Podle pravomocného verdiktu soudu se muž dopustil usmrcení z nedbalosti.

Tlak lovecké lobby?

Šéf Asociace profesionálních myslivců České republiky Libor Řehák k tomu týž rok řekl televizi Nova: „Je zázrak, že těch malérů s postřelením člověka je v Česku tak málo.“ Vyjádřil také znepokojení nad tím, jak se české zákony a předpisy snaží stále víc ovlivňovat takzvaná „lovecká lobby“ – tedy asi třetina myslivců, kteří se podle něj vůbec nestarají o zvířata a les, ale kteří chtějí jen střílet.

Policie. Ilustrační foto.
Nehoda na lovu. Myslivec v Bohušově nešťastně střelil kolegu kulovnicí

„Jde o lidi, co už si zastřelili i nějakou gazelu, buvola nebo slona v Africe. A oni mají na legislativu úplně jiné názory než my,“ uvedl v rozhovoru pro televizi Nova.

Jako policie či armáda

Biolog Evžen Korec připomíná, že má chystaná novela umožnit také noční lov některých zvířat za pomoci noktovizorů – to znamená přístrojů pro noční vidění, které používá třeba policie nebo armáda.

Iva Šimková.
Učitelka mysliveckého troubení: Roh nelze opustit na delší dobu než psa

„Naprosto skandální pak je, že chce ministerstvo zemědělství v tichosti zlegalizovat lov zvířat všech věkových kategorií,“ pokračuje Korec. Tedy i březích samic nebo mláďat. To už podle něj nemá s mysliveckou etikou vůbec nic společného. „To by neudělal žádný myslivec, který se považuje za ochránce lesa,“ hodnotí ministerský návrh biolog.

Podle mluvčího rezortu zemědělství Vojtěcha Bílého se to ale stejně už dnes děje, a to na výjimku. Ubude tak v podstatě jenom zbytečného papírování, uzavřel.