Co je koronavirus.Zdroj: DeníkJak vážná je nyní situace?
Co platí dnes, nemusí platit za dva dny. Ale zatím se zdá, že třeba v porovnání s chřipkou je v našich podmínkách koronavirus méně nebezpečný. V Číně počet případů nestoupá a opatření v karanténě jsou vysoce účinná. V letech 2003 koronavirus způsobil epidemii nemoci Sars a tehdy byla úmrtnost zřejmě vyšší. Po několika měsících ale Sars z ničeho nic skončila.

Čechy jsou pro Martinu a její syny žijící v Itálii stále druhým domovem, v těchto dnech ale s ohledem na rodinu přijet nechtějí.
Domů bych jela strašně ráda, ale nechci ohrozit příbuzné, říká Češka v Itálii

Lze z toho vyvodit, kdy skončí letošní epidemie?
Je pravděpodobné, že charakteristiky budou podobné a i toto onemocnění skončí v zapomnění. Teď je to jiné, protože se objevilo v nedaleké Itálii a je asi nemožné, aby se nám vyhlo. Pro rozšiřování nemoci tady ale není vhodné prostředí.

Proč?
Pro vznik a šíření koronavirů je ideální oblast Asie kvůli obrovskému zalidnění a ne tak důkladné hygieně. Třeba na trzích, kde jsou vedle sebe kuřecí produkty, živé slepice, maso i peří. Právě zvířata mohou být původcem i přenašečem.

Online reportáž

Je na koronavirus lék?
Není a v období téhle epidemie ani nebude. Klinický vývoj je otázka několika let. Navíc u antivirových léků je složitější. Epidemie koronavirů v minulosti skončila rychle a nebyla taková společenská poptávka jako třeba u AIDS na začátku osmdesátých let.

Tím tehdy trpěly i bohaté státy a známé celebrity a řada donátorů na vývoj dala peníze. Na léčbu koronaviru se sice zkouší kombinace léku, ale nelze říct, zda zabírají.

Co je potřeba k nalezení léku?
Klinická studie s několika sty pacientů, z nichž někteří dostanou jeden typ léku a jiní druhý. Následně se výsledky vyhodnotí a otestují se důsledky. Nedovedu si představit, kolik lidí by teď muselo umřít, aby zdravotnické elity pustily na trh neozkoušený lék. Třeba ale společenská objednávka stoupne a vědci se budou koronaviru více věnovat.

Je málo probádaný?
Je méně než třeba virus HIV, žloutenky nebo chřipky. Těm odborníci věnují obrovskou pozornost.

#interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Šíří se virus tak agresivně nebo se objevuje v dalších zemích kvůli velkému počtu cestujících?
Pohyb lidí na to má jistě vliv, protože je obrovský a nejde zastavit. Současná karanténní opatření jsou jen taková, aby se něco udělalo, ale nejsou na sto procent účinná.

Je možné zabránit šíření?
Jedinou možností je, aby se o případech nakažených nemlčelo. Což se ani nedělo. Zatím ani nevíme, zda rozšíření neovlivní roční období. V Evropě ale není možné udělat taková opatření, že neproklouzne ani myš. To šlo možná v Číně, kde jsou lidé zvyklí poslouchat a když se jim řekne, ať si nasadí roušku a nevychází z domu, tak to udělají. Tady je aspoň výhodou, že můžeme podezřelé pacienty testovat a ještě ten den víme výsledek.

Policisté s rouškami hlídkuje před hotelem H10 Costa Adeje Palace na španělském ostrově Tenerife na snímku z 26. února 2020
Pětice Čechů z Tenerife se vrátila domů. V karanténě musela zůstat jedna žena

Lidé vykupují obchody a dělají si zásoby. Je takové chování namístě?
Určitě ne. Je to absurdní a jsem velmi nepříjemně překvapen. Před epidemií chřipky nikdo takhle nehysterčí, přitom na ni tolik lidí umírá a lze tomu s velkou pravděpodobností zabránit očkováním, jehož počet klesá.

Měli by se Jihomoravané tedy více věnovat vakcinaci proti chřipce než nakupováním respirátorů a zásob?
O vakcinaci by určitě měli přemýšlet. Kdo se bojí, ať si respirátor klidně koupí, ale jednodušší by bylo vyhýbání se místům, kde je hodně lidí a kontaktu s těmi, kteří mají evidentní onemocnění dýchacích cest, umývat si ruce a další doporučení která platí při chřipkové epidemii.

Příznaky onemocnění koronavirem jsou podobné chřipce?
Ano, teplota osmatřicet stupňů a výš, suchý dráždivý kašel, případně obraz oboustranného zápalu plic. Obě nemoci také nejvíce škodí starším lidem, kteří jsou navíc oslabení nějakou chorobou. Mohou zabít ale i mladého člověka, pokud má poruchu imunity.

Největší turínské tržiště v posledních dnech výrazně osiřelo
Češka žijící v Turíně má před porodem, ale zůstává: Obava je, zboží rychle mizí

Je zbytečná panika i při cestách do zemí, kde se případy nakažených objevily?
Je rozdíl cestovat do Číny a do rakouských nebo italských hor. Za poslední čtyři dny mám mnoho hovorů týkajících se toho, zda děti mohou jet lyžovat do zahraničí nebo zda učitelka, která se vrátila z hor, ale nic ji není, smí učit. Je to absurdní. Já jedu na víkend do Rakouska lyžovat a nebojím se.

Pokud se tady koronavirus přeci jen objeví, je na něj jižní Morava připravená?
Máme zpracované pandemické plány pro chřipku, které se dají použít i pro tohle. Lidé s projevy jsou izolováni, ale dál uvidíme, až bude někdo pozitivní. Není ale reálné, aby se tady epidemie rozšířila jako v některých místech Číny.

Kdo je profesor Petr Husa

Narodil se 22. 7. 1960 v Dačicích, celý život žije v Brně.
Vystudoval lékařskou fakultu na dnešní brněnské Masarykově univerzitě.
Přednostou Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno je od roku 2004.
Ve volném čase rád sportuje. Často lyžuje, jezdí na kole, plave a tráví čas s rodinou.

Koronavirus.Zdroj: Deník