Vytápění ohněm slouží často jako doplňkový zdroj tepla, který využijete hlavně na jaře a na podzim, ale i za studených letních večerů. Moderní krbová kamna i krbové vložky fungují z hlediska provozu podobně, hlavní rozdíl je v instalaci. Zatímco krbová kamna se instalují rychle a jednoduše, obestavba krbové vložky je náročnější.

Zázemí pro prarodiče
Jak vytvořit ideální zázemí pro prarodiče: začít se musí od podlahy

Na trhu najdete také výrobky, které mohou fungovat dokonce jako hlavní zdroj tepla v pasivních domech. Jak vybrat nejvhodnější a jak moc záleží na konstrukci a technických parametrech?

Přídavné spalování

Začněme klasikou, kterou jsou samozřejmě tradiční krby s otevřeným ohništěm. Když odhlédnete od atmosféry, kterou dokáže pohled na tančící plamínky ohně spolehlivě vytvořit, při vytápění poslouží otevřený krb spíše jako doplňkový zdroj. Teplo do místnosti předává pouze konvekcí, tedy prouděním vyhřátého vzduchu – když vyhasne, není teplo.

Titulní stranaZdroj: deníkRomantika nevyváží nízkou účinnost spalování i špatný přenos tepla. Nemluvě o špinění sazemi. Proto se využívají krbové vložky, což jsou ocelové nebo litinové uzavřené celky, jakési vnitřnosti krbu, které je třeba uzavřít do dutiny z izolačního materiálu, jako je kalciumsilikát či vermikulit. Topeniště je obestavěné a dochází k lepšímu promísení vzduchu a dřeva.

Účinnost ještě vydatně umocňuje přídavné spalování. O primárním spalování mluvíme, když jde o spalování paliva na roštu za přístupu vzduchu. Do kamen se přivádí spodem, většinou přes popelník, a směřuje pod rošt. Skrz rošt pak proudí tahem nahoru do komína. Reguluje se páčkou nebo táhlem, které otevírají a uzavírají přívod vzduchu. Primární spalování je pro topení naprosto základní, využívá se totiž při rozdělávání ohně. V této první fázi hoření dřevo praská, tvoří se v něm trhliny a obsažená voda se odpařuje a je odnášena tahem rovnou do komína.

Sekundární vzduch se obvykle předehřívá ve vnějším plášti a do samotného topeniště proudí přes regulátor nebo trysky v horní přední části topeniště. Obvykle se dá také regulovat. Během sekundárního spalování dochází díky přístupu vzduchu ke spalování plynů a nespálených částic, které by jinak odešly do komína.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Podzim v zahradě
Podzimní úklid se týká i zahrady. Jak ji uložit k zimnímu spánku?

Co se dále dočtete v magazínu Hobby:

- Jak udržovat zahradní pomocníky

- Rozhovor s Václavem Vydrou nejen o koních

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.