Výstraha platí od půlnoci v noci z dneška na úterý až do půlnoci v noci z úterý na středu. Vyhlášena je pro celý Olomoucký a Moravskoslezský kraj, nejvýchodnější části Královéhradeckého a Pardubického kraje a také severní a východní části Zlínského kraje.

Pedagogové v olomoucké základní škole Mozartova připravovali 28. srpna 2020 třídy na nový školní rok. Učitelka Petra Vévodová pokládá novým prvňákům na lavice balíčky.
V úterý začne školní rok. Do lavic usedne 1,4 milionu žáků a studentů

Ve všech těchto regionech může během pouhých několika hodin spadnout až 30 milimetrů srážek, tedy 30 litrů na metr čtvereční, a za celých 24 hodin až 50 litrů. Hlavně řidiči by si měli podle ČHMÚ dát pozor kvůli snížení viditelnosti a riziku aquaplaningu, kdy auto při rychlejší jízdě na mokré vozovce ztrácí ovladatelnost.

Zhoršení jízdních podmínek

Nejsilnější deště budou podle meteorologů v okolí Králík na Orlickoústecku, na Jesenicku a Šumpersku, Bruntálsku a Frýdecko-Místecku a také v okolí Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku a Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. V těchto oblastech muže za šest hodin napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční a za 24 hodin až 60 litrů.

Ilustrační foto: propanbutanové lahve.
Vrátit propanbutanovou bombu není jen tak. Mnohdy musíte zaplatit novou

Kromě zhoršení jízdních podmínek na silnicích hrozí podle ČHMÚ také sesuvy podmáčené půdy, podemletí cest či pády stromů. Ve zmíněných regionech také mohou hlavně hladiny menších toků stoupnout na nejnižší povodňový stupeň, kdy se ještě toky nevylévají z břehů.