Jde o zakázku na obchvat obce Církvice na Kutnohorsku na silnici I/38. Odhadovaná cena byla 610 milionů korun, nejlevnější nabídka je nakonec od Strabagu za 445 milionů korun. To je 73 procent původní předpokládané hodnoty.

Nabídky se odevzdávaly v pátek. O výrazné slevě pak na svém twitterovém účtu informoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Vlak společnosti RegioJet. Ilustrační foto
Po téměř třech měsících. Mezi Českem a Slovenskem projel vlak s cestujícími

„ŘSD obdrželo 10 nabídek na výstavbu obchvatu Církvice. Nejvýhodnější nabídku podala společnost Strabag, a to za 444,8 milionu korun, což činí přibližně 73 % předpokládané hodnoty,“ potvrdil Mátl. Dále doplnil, že projekt už obdržel stavební povolení a jeho zahájení se předpokládá ve druhé polovině tohoto roku.

Vysoký počet uchazečů

Nezvykle vysoký je i počet uchazečů v porovnání se soutěžemi v posledních letech. Jak bylo zmíněno, nabídky přišly od deseti firem. Dokládá to i seznam podaných nabídek. Před časem ŘSD otevíralo nabídky na stavbu obchvatu Opavy, kde cena oproti rozpočtu klesla o 16 procent. Ještě donedávna přitom do velkých tendrů přicházelo jen pár nabídek a cena často překonávala odhadovanou.

Ministryně financí Alena Schillerová
Schodek půl bilionu? Schillerová o něm chce debatovat v koalici

Přes čtyři kilometry dlouhý úsek vyvede dopravu z Církvice a odstraní jeden z nebezpečných úseků velmi vytížené silnice I. třídy. Obchvat má již stavební povolení, zahájení stavby je plánováno na druhou polovinu letošního roku. Obchvat odklání dopravu z Církvice po západní straně. Napojí se na obchvat Čáslavi, který je v provozu od roku 1999.