Těchto oblastí se proto nebude týkat pondělní vlna rozvolnění protikoronavirových opatření, budou tam omezeny návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních a povinně budou testováni zaměstnanci sociálních služeb i přijímaní pacienti, uvedl dnes na twitteru ministr.

Od začátku epidemie eviduje ministerstvo zdravotnictví v Česku 10 361 případů koronaviru. Za dnešek do podvečera se počet zvýšil zatím o 81 nemocných. Pokračuje tak rychlejší nárůst. Zemřelých s nemocí covid-19 je 335, naopak 7472 se vyléčilo. Aktuálně je tak v Česku 2554 nemocných. Vyplývá to z údajů ministerstva k dnešním 17:30.

Na Frýdecko-Místecku se rozšířila nákaza v domově pro seniory v Nýdku, kde podle hejtmanova náměstka pro sociální oblast Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) má pozitivní test na koronavirus 30 klientů a osm zaměstnanců. Na Karvinsku hygienici nadále řeší ohnisko v Dole Darkov těžební společnosti OKD, v souvislosti s ním hygienici evidují téměř 500 nakažených. Žádné další nové ohnisko nákazy ministerstvo podle Vojtěcha neeviduje.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ohniska koronaviru: Karvinsko a Frýdecko-Místecko čekají mimořádná opatření

Ministerstvo a hygienici budou vývoj počtu pozitivních případů v dalších dnech sledovat a vyhodnocovat. "Pokud by se jednalo o rostoucí trend, okamžitě přijmeme další nezbytná opatření. Děláme v tuto chvíli vše pro to, aby zůstala situace i nadále plošně pod kontrolou," doplnil ministr.

Denní nárůst přes stovku zaznamenaly laboratoře naposledy před měsícem, kdy přibylo 111 nových případů. Předtím přírůstek překročil stovku o tři na konci dubna. Více případů než ve čtvrtek přibylo naposledy 21. dubna, a to 133.

Laboratoře ve čtvrtek provedly 4039 testů, podobně jako v předchozích dnech. Poměr nakažených covidem-19 k počtu testovaných stoupl na 2,92 procenta. Od pondělí se tento poměr pohyboval lehce nad procentem, předtím o víkendu dosahoval zhruba tří procent, což bylo ale ovlivněno výrazným poklesem provedených testů.

U většiny nemocných má nemoc mírný průběh. Počet hospitalizovaných ale už více než týden stoupá. Zatímco 10. června bylo s covidem v nemocnicích 111 pacientů, ve čtvrtek 136. V těžkém stavu je 11 z nich. Ve čtvrtek zemřeli dva nakažení, od začátku epidemie eviduje ministerstvo zdravotnictví nejvíce zemřelých s onemocněním v Praze, a to 99. Nejméně jich má stále Zlínský kraj - tři.

První "bezrouškový" den v Olomouci, 25. května 2020
Češi odloží roušky. Od července budou povinné jen v lokálních ohniscích

Podle epidemiologů má covid-19 jen lokální ohniska, vedle Karvinska a Frýdecko-Místecka v Praze. V hlavním městě hygienici mimo jiné hledají kontakty primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), u kterého se nákaza potvrdila v úterý. V karanténě je celé vedení města a desítky dalších politiků, úředníků či hasičů, s nimiž se radní setkal. První testy na covid-19 byly u všech z nich negativní, oznámili hygienici.

V zasažených regionech bude i po 1. červenci zřejmě dál platit povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě a restaurace tam budou i nadále otevřeny jen do 23:00, zatímco ve zbytku země se tato omezení zruší.