Česká republika má nyní nejvyšší tempo růstu nákazy ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové, vyplývá ze statistik a výpočtu ČTK. Rekordní 24hodinové počty infikovaných hlásí třeba Královéhradecký a Jihomoravský kraj: Na jižní Moravě za první dva zářijové dny přibylo více lidí s covidem-19 než za celý květen, kdy byl ještě nouzový stav. Nové maximum má po úterku opět také Praha, 168 nakažených za 24 hodin.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Koronavirus na ministerstvech: Petříček i Maláčová jsou v dobrovolné izolaci

Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru. Sám ministr je v domácí karanténě kvůli nákaze hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. Už dříve do ní nastoupil ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), z domova budou preventivně pracovat také ministryně práce Jana Maláčová a ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD). Příznaky nemoci sice nemají, ale mohli se setkat s nakaženým člověkem.

Na ministerstvu zahraničí bylo zachyceno několik pozitivních případů a jeden také na ministerstvu financí. Kvůli pěti dosud odhaleným infikovaným na ministerstvu zdravotnictví hygienici poslali do karantény nebo na testy 157 lidí. U Vojtěcha středeční test nemoc neprokázal.

Koronavirus, kdo se má mít na pozoru
Půl roku s koronavirem: Nakažených je v Česku rekordní počet. Máme se bát?

Od březnového začátku šíření nemoci v Česku odhalily laboratoře nákazu u 26.127 lidí, během dneška je nových případů zatím 355. S covidem-19 zemřelo 426 pacientů, 18 663 se vyléčilo. Počet aktuálně nemocných překročil 7000, v nemocnicích je podle údajů k úterku 172 z nich, z toho 40 ve vážném stavu.

Babiš chce seniorům poslat roušky

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nyní vhodná doba na to, aby stát rozeslal například třem milionům důchodců respirátory a roušky prostřednictvím České pošty. V pondělí to chce navrhnout vládě, řekl při zahájení kampaně ANO pro krajské a senátní volby. Ministerstvo vnitra podle svého šéfa Jana Hamáčka (ČSSD) zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2 a je připraveno je distribuovat. Někteří opoziční politici v té souvislosti upozornili na to, že lidé ještě nedostali roušky, které jim zástupci vlády slibovali na jaře.

Z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se poslanci sejdou na mimořádné schůzi Sněmovny příští čtvrtek dopoledne. K osmi bodům v navrhovaném programu schůze patří také vládní záměr zavést paušální daň pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém příspěvku krajům 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru. Občanští demokraté chtějí prosadit prodloužení odpuštění sociálních odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku.

Budova ministerstva zdravotnictví v Praze na Palackého náměstí
Koronavirus na ministerstvu zdravotnictví. Hygiena odhalila další čtyři případy

TOP 09 chce na mimořádné schůzi debatovat o podpoře živé kultury. Za návrhem na zvýšení hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn u dohod o provedení práce stojí Dominik Feri (TOP 09). Poslanci STAN chtějí prosadit, aby k získání ošetřovného nebylo nutné potvrzení školy o jejím uzavření, pokud školy plošně uzavře stát.

Analýza čerpající z rozhovorů s více než 250 klíčovými představiteli českých průmyslových firem ukázala, že třetina podniků plánuje propouštět, další vyčkávají na podzimní vývoj situace kolem koronaviru a jeho dopadů. Své kapacity mají firmy aktuálně zaměstnány na 65 procent a koncem roku předpokládají vytíženost 75 procent.