To jsou hlavní důvody, proč Praha zvítězila v letošním ročníku srovnávacího průzkumu Místo pro život. V něm analytická agentura Datank hodnotí statistiky získané z nezávislých zdrojů a údaje z průzkumu mezi 1250 obyvateli a starosty všech regionů. Mediálním partnerem projektu je Deník.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
ON-LINE: V Česku rychle přibývá případů koronaviru. Mohou za to i častější testy

„Hlavní město se umístilo na předních místech ve většině oblastí. Co se týče například zdravotnictví, má nejvyšší počet lékařů, zubařů i kapacitu v nemocnicích na počet obyvatel, nejnižší průměrnou nemocnost, obyvatelé se dožívají nejvyššího věku,“ říká za organizátory průzkumu Petr Lutonský.

Kde se nejlíp žijeZdroj: DeníkJak ale upozorňuje, metropole je ovšem na samém chvostu hodnocení krajů v oblasti životního prostředí a bezpečnosti. I přes nadprůměrný počet policistů zůstává v Praze nejvyšší kriminalita, nejnižší objasněnost trestných činů a ani na silnicích není úplně bezpečno.

Druhým nejpřívětivějším regionem je Královéhradecký kraj. Vynikajících výsledků dosahuje v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb například do lékárny to mají místní vůbec nejblíže ze všech krajů. Skvěle je na tom region také v oblasti volnočasových aktivit. A na rozdíl od celkově vítězné Prahy je v regionu bezpečno, o čemž svědčí velmi nízká kriminalita a nadprůměrná objasněnost trestných činů.

Vlastní bydlení je pro mnoho Čechů prvním krokem k rodině.
Vlastní bydlení je prvním krokem k rodině. Ve svém žijí dvě třetiny Čechů

Bronzovou příčku pak obsadil Jihočeský kraj. Nejlepšího výsledku dosáhl v oblasti bezpečnosti na silnicích je nejbezpečněji z celé země, objasněnost trestných činů je velmi vysoká, kriminalita celkově nízká a policistů dostatek. Na jihu Čech je rovněž rozvinutá spolková činnost, dobrovolných hasičů je nadprůměrně.