„Od pondělí nadobro sundáme roušky ve venkovních prostorách, a to i bez rozestupů. Výjimkou zůstávají hromadné venkovní akce, kde budou roušky stále třeba při blízkém kontaktu s jinou osobou. Ještě nějakou dobu bude také platit povinnost nošení roušek v MHD a uvnitř budov,“ napsal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V pátek odpoledne dorazila zásilka do Hamzovy léčebny. Původně avizovaný milion roušek (viz jeden z dokumentů) byl snížen na 420 tisíc plus další materiál
Mrhání ochrannými pomůckami? Hamzova léčebna měla dostat milion roušek

Zároveň bude možné pořádat akce pro 2500 osob v areálech se stavebně oddělenými sektory, jako jsou třeba sportovní stadiony. „Každý sektor pojme maximálně 500 účastníků a musí mít vlastní vstup zvenčí. Mezi sektory nebude možné přecházení,“ vysvětlil Vojtěch.

Uvolňování čekají i kadeřnictví, kde se zruší rozestupy. Od pondělí bude také možné v divadlech a kinech zakoupit občerstvení. „Zatím ale bez konzumace v hledišti,“ uzavřel ministr zdravotnictví.

Prodloužení platnosti řidičských průkazů

Platnost řidičských průkazů, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a dalších dopravních dokladů, jejichž platnost vypršela mezi letošním únorem a srpnem, se prodlouží o sedm měsíců. O změně dnes informovalo ministerstvo dopravy. 

"Toto opatření je třeba stále respektovat, jelikož divadla i kina mohou využívat plnou kapacitu hlediště a není povinné dodržovat dvoumetrové rozestupy mezi diváky," uvedl vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar.

Potraviny určené k bezprostřední konzumaci mohou být od pondělka prodávány i na farmářských a ostatních trzích. Zákazníci však musí dál dodržovat odstup nejméně dva metry. Restaurace budou moci nově nabízet občerstvení formou švédských stolů, provozovatelé wellnessu mohou otevřít parní sauny a koupaliště mohou spustit atrakce s proudící vodou.

Zelená Evropa 

Od pondělí se rovněž výrazně rozšíří počet evropských států, kam budou moci Češi cestovat bez omezení, uvedl pro Radiožurnál ministr zahraničí Tomáš Petříček. Test nebo karanténa budou povinné pouze při návratu ze Švédska, polského Slezského vojvodství a nově také z Portugalska, kde se situace výrazně zhoršila. 

Kromě zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem uvádí ministerstvo také dva státy se středním rizikem, a to Belgii a Velkou Británii. Při cestě z těchto zemí do České republiky musí mít negativní testy na covid-19 pouze cizinci. V případech, kdy lidé negativní test nemají, musí být po příjezdu 14 dní v karanténě.

Předseda KSČM Vojtěch Filip a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se zdraví před jednáním, ke kterému se sešli 12. června 2020 v Praze
Zvýšení schodku na 500 miliard bude poslední. Další změny Schillerová neočekává

Itálie, Irsko, Dánsko, Francie, Nizozemsko, Španělsko a Malta se přesouvají z oranžové kategorie do zelené, tedy zemí s nízkým rizikem nákazy. Belgie zůstává v oranžové kategorii, tedy se středním rizikem nákazy. Situace se zlepšila ve Velké Británii, která je nyní také zařazena do kategorie se středním rizikem.

Lokální ohniska 


Epidemiologové se nyní víc než na celostátní statistiku zaměřují na lokální ohniska. Podle dat ÚZIS bylo za poslední týden zaznamenáno více než pět nových případů jen ve 14 ze zhruba 400 regionů, na něž statistici pro potřeby sledování nákazy zemi rozdělili. "Situace v ČR je konzistentní, nezhoršuje se. Nemáme plošný problém. Většina regionů je prakticky bez výskytů nemoci covid-19. Plošně nemáme problém, ale jsou lokální ohniska," řekl ve čtvrtek novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by na konci června mohlo být v Česku celkově asi 11 tisíc až 11 400 nakažených. Růst počtu nebude plošný. Epidemie má nyní jen lokální ohniska zejména v Moravskoslezském kraji a Praze, dále na Olomoucku a částečně ve Středočeském kraji.

Dezinfikování dětského koutku v Karviné
Hygienici zrušili mimořádná opatření na Karvinsku. Do nemocnic mohou návštěvy

Největším ohniskem koronaviru v Česku zůstává Důl Darkov v Karviné, kde bylo pozitivně testováno zatím 485 lidí - zaměstnanců a jejich blízkých. Covid-19 se objevil také v několika zdravotnických zařízeních v tomto regionu. V posledních dnech se nákaza prokázala i v domově pro seniory v Litovli na Olomoucku či v Městské nemocnici Městec Králové na Nymbursku.