"Pan prezident se cítí velmi dobře, rekonvalescence probíhá dle očekávání bez problémů, nenastala žádná komplikace. První krevní testy ukázaly, že celkový zdravotní stav je velmi dobrý," uvedl mluvčí.

Novinářům později na Pražském hradě řekl, že je možné, že Zeman bude z nemocnice propuštěn oproti předpokladům dříve. V Lánech by podle něj měl být nejpozději v neděli. Prezident podle něj z nemocničního pokoje pracuje, zajímá se o aktuální dění a plánuje schůzky na září. Týkat se podle mluvčího budou aktuálního politického dění na domácí i mezinárodní scéně.

Prezident Miloš Zeman.
Miloš Zeman a jeho zdravotní problémy: úraz kolene, kolika i cukrovka

Zemana podle Ovčáčka potěšila přání k uzdravení od světových státníků i od občanů. Na twitteru uvedl, že přání obdržel například od prezidentů Ruska Vladimira Putina, Izraele Reuvena Rivlina nebo Německa Franka-Waltera Steinmeiera.

Zeman si podle zástupců Pražského hradu zranění způsobil pádem poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole. Už delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl. Převezen byl do ÚVN, kde mu lékaři operovali pravou paži. Implantovali mu při ní titanový šroub.

Zástupci Pražského hradu ve středu uvedli, že rekonvalescence by měla trvat šest až osm týdnů, prezident bude zřejmě nosit ortézu.

Cesta na jižní Moravu

Kvůli zranění byl zrušen středeční prezidentův pracovní program. Měl se zúčastnit poklepání na základní kámen nové budovy Nejvyššího kontrolního úřadu a naplánovanou měl schůzku s kardinálem Dominikem Dukou. Další program má v plánu na počátek příštího týdne, kdy by měl v pondělí odcestovat na jižní Moravu. Podle Ovčáčka se o osudu cesty pravděpodobně rozhodne až na poslední chvíli. Pokud by se na ni Zeman vydal, byla by uzpůsobena vzniklé situaci.

Český prezident Miloš Zeman
Zeman po pádu podstoupil operaci zlomené ruky. Dostal titanový hřeb

Po prázdninách se chtějí s prezidentem sejít premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) kvůli jejich snaze o odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.